REKLAMAAthlon Car Lease - baner główny (25.11.-13.12.2019 r.)
Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017

Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017 (fot. wiadomoscihandlowe.pl)

Strona 11 z 14
REKLAMAPurella - SuperSuple - Belka w artykułach (01-15.12.2019)

10:36. Tematem dnia jest dzisiaj gigantyczna fuzja, do jakiej dojdzie w branży mięsnej - firmy Unimięs i Peklimar połączone zostaną z Madejem Wróblem. O konsolidacji branży rozmawiamy także w pierwszym panelu dyskusyjnym.

- Mamy chyba zbyt duże oczekiwania co do tempa konsolidacji, powinniśmy je obniżyć. Firma JPS z Brazylii założona została w 1956 r., Tyson Foods w 1931. Te firmy kapitał gromadziły od lat, a my budujemy go od 28 lat. Najpierw trzeba gromadzić kapitał, a dopiero potem przejmować. Mamy ponad 1 tys. przedsiębiorstw produkujących mięso. Czynnikiem przyspieszającym koncentrację jest handel – małe firmy nie będą w stanie same działać. Nie wierzę jednak, że w rok z ponad 1 tys. podmiotów powstanie kilka silnych. To będzie powolny proces, być może posiłkowany kapitałem zagranicznym - przewiduje Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska.

10:29. Zagrożeniem dla producentów drobiu jest ptasia grypa. Oto, jak komentuje ten temat Edyta Łuczyńska, prezes Indykpolu:

- To wciąż dla branży zagadka, nie wiemy jak się sytuacja rozwinie. Potęga drobiarska, jaką są Stany Zjednoczone, poniosła duże straty dwa lata temu, ale już rok temu zwalczyła ptasią grupę. Liczymy, że w walce z ptasią grypą pomogą nam wysokie temperatury, niesprzyjające chorobie, w efekcie czego uda się otworzyć rynki krajów trzecich, które zamknęły się po wybuchu ptasiej grypy. Chiny zdeklarowały, że jeśli nasze działania będą satysfakcjonujące, są w stanie dopuścić kilka polskich zakładów produkcyjnych do swojego rynku. Jeśli chodzi o rynek UE, to tutaj żadnych zawirowań nie przewidujemy w przypadku kurczaków i indyków; co innego gęsi, bo to je ptasia grypa najbardziej dotknęła.

10:22. Adam Zdanowski: Branży mięsnej bez przerwy coś zagraża. Jak nie polityka, to choroby. Zagrożeń jest dużo, także jest nim konkurencja z Zachodu. Jednak po danych dzisiaj pokazanych widać, że nasza branża ma się dobrze, mimo rozproszenia rolnictwa. Jesteśmy w stanie rozbudowywać eksport.

- Pozytywny jest wzrost pogłowia trzody chlewnej. Trzody się powiększają, zmienia się model hodowli z małych gospodarstw na bardziej nowoczesne. Potrafimy razem jeździć na targi i za granicą budować polską markę - dodaje Zdanowski.

10:19. W jakiej kondycji branża mięsna weszła w 2017 rok? Radosław Chmurak: Największy wpływ na kondycję branży mają ceny mięsa. Końcówka 2016 roku to wzrost cen wieprzowiny i w tym roku nie ma się co zmian spodziewać. Gdy surowiec jest drogi, spada rentowność producentów. Branża mięsna musi nauczyć się patrzeć na rynek oczami konsumentów. W naszej ocenie zaspokajanie potrzeb konsumentów jest najważniejsze.

Poleć innym

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony