REKLAMAAthlon Car Lease - baner główny (25.11.-13.12.2019 r.)
Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017

Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017 (fot. wiadomoscihandlowe.pl)

Strona 7 z 14
REKLAMA

13:25. To była ostatnia prezentacja w tym bloku. Przed nami kolejna przerwa - wracamy około godz. 14:15.

13:19. Rynek wołowiny to ponad 60 mln ton. Na br. prognozowany jest dalszy wzrost produkcji - w USA, kraju będącym największym producentem na świecie, produkcja może wzrosnąć o 4 proc. USA, Brazylia i kraje UE odpowiadają za blisko połowę produkcji światowej wołowiny. Ponad połowa polskiej wołowiny trafia na eksport.

13:13. Dyrektor ARR opowiada o tym, że w światowej produkcji mięsa dominuje wieprzowina. Największym światowym producentem wieprzowiny są Chiny, odpowiadające za połowę całej światowej produkcji. Unia Europejska to światowy gracz numer dwa. Szacuje się, że światowa produkcja w 2015 roku wyniosła 110 mln ton, a w tym roku ma zwiększyć się o około 3 proc.

- Pogłowie trzody chlewnej od 2007 roku notowało spadki, ale w 2016 roku zanotowano 4-proc. wzrost. Ma na to wpływ m.in. import. Polska przestała być samowystarczalna pod względem zaopatrzenia w ten surowiec. W 2017 roku eksport wieprzowiny może być o 5 proc. większy w stosunku do poprzedniego roku - przewiduje przedstawicielka ARR.

13:07. - Od wejścia Polski do UE zaszły zmiany w naszej produkcji rolnej. Udział trzody chlewnej spadł z 21 proc. w 2004 roku do 13 proc. w 2015 roku. Najszybciej w ciągu tych 11 lat wrosła produkcja bydła, bo o 175 proc. Od 2013 roku w produkcji mięsa dominuje drób, którego udział w całkowitej produkcji wynosi obecnie 43 proc. Produkty zwierzęce od lat mają duży udział w eksporcie polskiej żywności - żywiec, mięso i przetwory odpowiadają za ponad 21 proc. eksportu, czyli za 5,1 mld zł - mówi Trajer.

13:03. Ostatnią prezentację w tej części Kongresu wygłosi Marzena Trajer, dyrektor Agencja Rynku Rolnego. Opowie ona o kierunkach rozwoju eksportu produktów mięsnych.

13:00. Czynniki warunkujące produkcję bezpiecznych wyrobów to wysokie standardy higieny, ale także sprawdzone standardy. Nie można chodzić na skróty, bo odbije się to na jakości. Bardzo ważny jest też aspekt posiadania odpowiednio wykwalifikowanej kadry stałych, przeszkolonych pracowników. Procesy produkcyjne muszą być ciągle doskonalone, unowocześniane. Ale to także będzie za mało, jeśli pracuje się na niewystarczająco dobrych jakościowo surowcach. - Dzięki tym czynnikom stopień reklamacji w firmie JBB wynosi zaledwie 0,03 proc. produkcji w skali roku - podsumowuje Paweł Brzeziński.

12:53. W przemyślę mięsnym dużą wagę odgrywa woda, dlatego firma JBB sama bada używaną wodę. Pracownia mikrobiologiczna dokonuje z kolei badań m.in. na liniach produkcyjnych, w halach, ale również w kanałach wentylacyjnych. Pracownia mikrobiologiczna nadzoruje cały przebieg produkcji. Laboratorium pracuje na 10 metodach badawczych, a obecnie jest w trakcie wdrażania badań molekularnych. - Jakość powietrza jest bardzo ważna dla produkcji, dlatego raz na 3 miesiące wymieniane są filtry. Dwa razy do roku odbywa się kompleksowe czyszczenie systemów wentylacyjnych, o łącznej długości 18 tys. metrów bieżących - opowiada Brzeziński.

Poleć innym

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony