REKLAMATZMO - Bella - Baner Główny (28.05- 11.06.2020)
Uczestnicy debaty

Uczestnicy debaty "Innowacyjny przemysł mięsny. Biznes i technologie" na V Kongresie Mięsnym 2020 (fot. WH)

Nowoczesne rozwiązania technologiczne nie tylko poprawiają efektywność działania firm mięsnych czy usprawniają procesy produkcyjne. Coraz ważniejsze staje się to, że dzięki innowacjom przemysł mięsny minimalizuje swój wpływ na klimat i środowisko – wynika z debaty „Innowacyjny przemysł mięsny. Biznes i technologie”.

REKLAMAPPH 2020 - PROMOCJA 25% - Belka w artykułach (kwiecień - maj 2020)

Przedstawiciele czołowych firm z sektora mięsnego wskazywali, że niemal na każdym poziomie funkcjonowania ich przedsiębiorstw napotykają oni na obszary, w których możliwa jest optymalizacja i wdrażanie innowacji. – Wprowadzamy zmiany począwszy od etapu przyjęcia surowca. Podnosimy jeszcze bardziej standardy dobrostanu zwierząt. Podobnie jak inne firmy z branży, mocno rozwijamy obszary związane z BHP i ochroną środowiska – komentował Tomasz Wiśniewski, dyrektor techniczny w firmie SuperDrob. – W obszarze uboju osiągnęliśmy już prawie wszystko, co można osiągnąć. Teraz największym wyzwaniem jest dla nas etap obróbki. Mamy to szczęście, że w zakładach należących do naszej grupy możemy testować najnowsze europejskiej technologie związane z procesowaniem drobiu – dodał.

Znaczenie współpracy

Tomasz Wiśniewski zwrócił również uwagę, że dzięki innowacjom, w zakładach SuperDrobu udało się zmniejszyć o połowę ilość wody zużywanej na obróbkę kilograma mięsa. Jednocześnie przyznał, że w naszym kraju brakuje punktów badawczo-rozwojowych a współpraca pomiędzy biznesem a światem nauki dopiero się rozkręca. Do tego tematu odniósł się też Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, który potwierdził, że krajowi przetwórcy wciąż mają lekcję do odrobienia w zakresie współpracy z uczelniami wyższymi i innymi instytucjami naukowymi. – Niestety, pod tym względem jesteśmy trochę w tyle za Europą Zachodnią. Nie oznacza to jednak, że w branży mięsnej brakuje przykładów inwestycji w innowacje. Wręcz przeciwnie, można wskazać ich bardzo wiele - podkreślił. Dodał, że byłoby ich jeszcze więcej, gdyby nie wcześniejsze opóźnienia. - Zaczęliśmy trochę za późno. Nie była to nasza wina, tylko raczej kwestia raczej czasów, w jakich żyjemy – ocenił.

Ekspert wskazał też przykład niezrozumienia roli innowacji w kręgach uczelnianych. Jak stwierdził, sam był świadkiem, gdy doktorantka znanej, renomowanej polskiej uczelni chwaliła się, że jej praca nie będzie wykorzystywana w przemyśle. Jak twierdziła, nie dojdzie do tego rodzaju "splamienia się" współpracą z biznesem. - Nie wytrzymałem wtedy i powiedziałem kierowniczce, że wszędzie w całej Europie gdyby ktoś powiedział, że jego praca naukowa nie przysłuży się przemysłowi, to taka praca wylądowałaby w koszu. Niestety, byłem jedynym, który tak uważał. To pokazuje, w jakim jesteśmy miejscu jako kraj - powiedział Choiński.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 5

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 3
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMAPPH 2020 - PROMOCJA 25% - Half Page (kwiecień - maj 2020)
do góry strony