REKLAMAKORAL - Bracia Koral - Rożek - Baner Główny (od 29.05.2020 )
Uczestnicy panelu „Branża mięsna: innowacje, szanse i wyzwania” na V Kongresie Mięsnym 2020

Uczestnicy panelu „Branża mięsna: innowacje, szanse i wyzwania” na V Kongresie Mięsnym 2020 (fot. WH)

Zarówno nowe technologie produkcji mięsa, jak i wiodące trendy konsumenckie związane z tą kategorią produktową mają dziś ten sam mianownik. Jest nim kryzys klimatyczny. Kwestia wpływu produkcji mięsa na naszą planetę będzie kluczowym czynnikiem kształtującym nadchodzące zmiany w sektorze mięsnym – wynika z dyskusji uczestników panelu „Branża mięsna: innowacje, szanse i wyzwania” na V Kongresie Mięsnym 2020.

REKLAMANutrend - ISODRINX - belka w artykułach (28.05 - 02.06.2020)

Zdaniem ekspertów biorących udział w debacie jest pewne, że kryzys klimatyczny będzie mocno wpływał na sektor mięsny. Oznacza to m.in., że w Unii Europejskiej należy spodziewać się zmian legislacyjnych. Już teraz Parlament Europejski rozważa wprowadzenie podatku mięsnego, którego głównym celem jest podniesienie cen mięsa w całej UE w celu odzwierciedlenia jego kosztów środowiskowych, w tym emisji dwutlenku węgla i utraty różnorodności biologicznej. Według autorów projektu dochody z podatku miałyby zostać wykorzystane przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej zrównoważone praktyki rolne.

Podatek od mięsa

Do pomysłu wprowadzenia nowej daniny odniósł się Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę. – Może to zabrzmi kontrowersyjnie, ale wydaje się całkiem prawdopodobne, że wejście w życie podatku od mięsa mogłoby mieć pozytywny wpływ na rynek. Jednak, aby tak się stało, nowe regulacje powinny spełniać pewne warunki – komentował Urbaniak. Aby podatek od mięsa miał korzystny wpływ na kondycję branży mięsnej, nie może być on wprowadzony wyłącznie na zasadzie kolejnej daniny. – Byłoby niezbyt korzystne, gdyby nowy podatek miał na celu po prostu odebranie pieniędzy społeczeństwu, które je mięso. Aczkolwiek jeśli  sprzyjałby np. tym producentom, którzy ponadprzeciętnie dbają o środowisko naturalne, redukują emisję dwutlenku węgla czy podnoszą standardy dobrostanu zwierząt, to może mieć dobry wpływ na cały rynek – ocenił.

Dodał, że na pewno większość z tych firm, których przedstawiciele byli obecni na Kongresie Mięsnym, na podatku od mięsa raczej zyska, niż ucierpi. Dlatego, że tego typu sytuacja jest dobra właśnie dla silniejszych graczy. Ekspert podkreślił, że zgodnie z zasadami ekonomii z ewentualnymi podwyżkach cen produktów mięsnych wiąże się zwiększenie ich marżowości. – Zyskają na tym więksi producenci. Natomiast słabsi i gorzej zorganizowani mogą wypaść z rynku – ostrzegał szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę. Jego zdaniem teraz należy liczyć się ze wzmożoną aktywnością legislatorów, którzy będą poszukiwali różnego rodzaju nowych rozwiązań prawnych związanych z różnymi obszarami rynku, w tym także przepisów związanych m.in. z koronawirusem. – To ostatnie będzie bardzo trudne. W przypadku koronawirusa cała legislacja musi być od razu międzynarodowa. Dziś żadnego kraju nie stać, żeby wprowadzić sobie własne ograniczenia. To byłoby samobójstwo gospodarcze – zaznaczył Urbaniak.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony