REKLAMAYORK - Baner Główny (październik 2018)
Tomasz Krupski, kierownik kategorii zdrowa żywność w firmie Merkury, podczas wykładu pt.

Tomasz Krupski, kierownik kategorii zdrowa żywność w firmie Merkury, podczas wykładu pt. "BIO to dopiero początek! Nowe trendy wyznaczają kierunek rozwoju zdrowej żywości w Polsce i na świecie" na 11. Kongresie Rynku FMCG w Warszawie (fot. archiwum redakcji)

Konsumenci będą się zwracać ku produktom roślinnym. Wegetarianizm jest jednym z najsilniejszych trendów na rynku zdrowej żywności. – Przyszłość należy do produktów wegetariańskich i proteinowych. Proteinoweganizm to trend, który zapanuje na najbliższe 2-3 lata – mówił Tomasz Krupski, kierownik kategorii zdrowa żywność w firmie Merkury podczas 11. Kongresu Rynku FMCG w Warszawie.

REKLAMAKongres Słodycze i Przekąski 2018 - belka w artykułach

Coraz bardziej doceniamy wpływ prawidłowej diety na jakość i długość życia. Na tej fali zwiększa się popyt na produkty ekologiczne, bio, ale także bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, superfoodsy (żywność o wyjątkowych walorach odżywczych) i proteiny. To nie tylko kwestia mody (choć również) na zdrową żywność, ale też coraz większej świadomości konsumentów, także dotyczącej ochrony środowiska naturalnego.

Dlaczego kupujesz certyfikowaną żywność ekologiczną?

  • Jest zdrowsza
  • Nie zawiera sztucznych dodatków
  • Nie jest modyfikowana genetycznie
  • Zawiera więcej składników odżywczych (minerałów, witamin)
  • Jest smaczniejsza
  • Chcę wspierać ekologiczne rolnictwo
  • Z troski o środowisko naturalne
  • Pomaga w leczeniu chorób/alergii
  • Dietetyczna/stosuję ją w diecie
  • Modna

Źródło: Żywność ekologiczna w Polsce 2017, IMAS International  

Wegetarianizm jest jednym z najsilniejszych trendów na rynku zdrowej żywności w Polsce i na świecie.  Z badań Instytutu Homo Homini  przeprowadzonych na zlecenie firmy LightBox, cytowanych przez Tomasza Krupskiego, wynika, że już 3,7 proc. respondentów w Polsce określa się wegetarianami. – W 2007 r. statystyczny Polak spożywał 77,6 kg mięsa rocznie, a już w 2013 r. – 68,1 kg. W Europie tendencja jest jeszcze silniejsza. W Wielkiej Brytanii w ciągu ostatnich 10 lat liczba wegetarian wzrosła o 360 proc. – mówił Tomasz Krupski.
Wśród osób kupujących zdrowe jedzenie, chodzących do sklepów ze zdrową żywnością, więcej jest wegetarian (19 proc.), niż osób z nietolerancją glutenu (11 proc.). – Firma badawcza Marketwired prognozuje, że do 2054 r. już 1/3 produktów
wysokobiałkowych w USA stanowić będą właśnie produkty wegetariańskie – podkreślał Tomasz Krupski.

Wegetarianizm ma wiele nurtów, dzięki którym do tej diety przekonuje się coraz więcej osób. Można całkowicie zrezygnować z mięsa lub jeść je okazjonalnie i ewentualnie stopniowo dojść do najbardziej restrykcyjnej diety roślinnej.  Weganie spożywają tylko produkty roślinne. Wegetarianie – oprócz produktów roślinnych spożywają również produkty odzwierzęce (np. mleko, miód), ale nie jedzą mięsa. Flexitarianie – preferują produkty roślinne, mięso jedzą okazjonalnie (przyjęcia, posiłki w restauracjach). Witarianie – stosunkowo nowe pojęcie, wykluczają z diety pokarmy poddane obróbce termicznej, jedzą surowe warzywa i owoce. – Najzdrowszą wydaje się być dieta flexitariańska, której podstawą są produkty roślinne, a mięso spożywane jest sporadycznie.  W dużej mierze taką dietą jest dieta śródziemnomorska – mówił Tomasz Krupski.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 4

  • 3
    BARDZO PRZYDATNY
  • 1
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~n23irn 1 4 miesiące temu

    " Najzdrowszą wydaje się być dieta flexitariańska, której podstawą są produkty roślinne, a RAKOTWÓRCZE-mięso spożywane jest sporadycznie. " , a może bez mięsa czyli całkowicie zdrowo ? no ale expert wie swoje :P

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony