REKLAMAKORAL - Baner Główny - Rożek Duo (15-28.04.2019)

(KSC)

Na terenie byłej „Cukrowni Łapy” powstanie centrum logistyczne. W jego skład będą wchodziły magazyny i pakownia cukru. 19 marca KSC przedstawiła swoje plany inwestycyjne. Szacowany koszt inwestycji w latach 2019-2021 to około 8 mln złotych.

REKLAMAKongres Rynku FMCG - Belka w artykułach (kwiecień 2019)

Krajowa Spółka Cukrowa S.A.  na bazie istniejącej infrastruktury byłej „Cukrowni Łapy” planuje stworzyć centrum logistyczne o powierzchni 4000 mkw. Inwestycji sprzyja położenie Łap, zasoby magazynowe, dostępność bocznicy kolejowej oraz możliwość adaptacji pozostałego terenu, stwarza warunki dla rozwoju działalności logistycznej. Lokalizacja Łap jest atrakcyjna w kontekście, coraz lepiej rozwiniętej sieci dróg, m.in. nowej dwupasmówki na trasie Łapy – Białystok oraz bliskości trasy S8.

Duże znaczenie będzie miała także powstająca Via Carpatia - międzynarodowy szlak drogowy, który powstaje wzdłuż wschodniej granicy Polski. Trasa ma przebiegać z Kłajpedy i Kowna na Litwie przez Białystok, Lublin, Rzeszów, Słowację do Debreczyna na Węgrzech, a dalej do Rumunii, Bułgarii i Grecji. Centrum logistyczne może stanowić zarówno zabezpieczenie potrzeb magazynowych spółki dla terenu województwa podlaskiego, jak i bazy dla realizacji dostaw cukru do krajów nadbałtyckich.

W Łapach, po zakończeniu produkcji cukru w 2008 roku KSC użytkuje silosy, pakownię oraz magazyny cukru. Od 2013 roku stanowią one zaplecze konfekcyjne i składowe dla oddziałów Krajowe Spółki Cukrowej S.A. W ciągu 11 lat nakłady remontowo-inwestycyjne przeznaczone na magazyny przekroczyły kwotę 4,7 mln złotych.

Obecnie trwają prace projektowe mające na celu uzyskania pozwolenia na rozbiórkę części budynku produkcyjnego i budowę nowej hali magazynowej. Głównym celem inwestycji jest budowa nowoczesnego magazynu spełniającego najwyższe standardy przechowywania cukru oraz innych artykułów, skomunikowanego z pakownią i silosami, w których składowany jest cukier. Dodatkowo przebudowane zostaną instalacje zapewniające dostawę mediów, np. energii elektrycznej i cieplnej oraz wentylacji.

- Do końca czerwca 2019 roku powinny zostać zakończone prace projektowe i złożony wniosek o pozwolenie na budowę. Po uzyskaniu decyzji o pozwoleniu na budowę nastąpi wybór wykonawcy prac budowlanych. KSC zamierza rozpocząć budowę w październiku 2019. Zgodnie z założeniami zakończenie prac przewidywane jest na przełomie 2020/2021 – powiedział Zdzisław Salus, członek zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) oraz zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego „Polskie Przetwory” z siedzibą we Włocławku. Podstawowy przedmiot działalności Krajowej Spółki Cukrowej S.A. stanowi produkcja i sprzedaż cukru, handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania oraz przetwórstwo owocowo-warzywne.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony