REKLAMAPRIM - KABANOS - BANER GŁÓWNY - (05.07 - 06.08.2019)

Rosnącej licznie lokali gastronomicznych – w ciągu roku przybyło ich 1642 – towarzyszy coraz większa liczba zatruć pokarmowych.

REKLAMABIG InfoMonitor_belka w artykułach

(Fot.Pixabay)

Zbiorowe zatrucie pokarmowe, do którego doszło w czerwcu w lokalach Green Caffe Nero  działających m.in. w Warszawie, Krakowie i Ożarowie (według serwisu Money.pl salmonellą zatruły się łącznie 162 osoby), przyczyniło się do publicznej dyskusji na temat bezpieczeństwa żywności w lokalach gastronomicznych. Uaktywnili się również producenci różnego rodzaju technologii wspierających biznes, którzy starają się zainteresować branżę tematem prawidłowego przechowywania produktów oraz przestrzegania łańcucha chłodniczego.

Według przedstawicieli firmy Blulog, która dostarcza system monitoringu temperatury, temat jest na czasie, bo wraz z rozwojem gastronomii zwiększa się liczba zatruć pokarmowych. Eksperci Blulog powołując się na dane Ministerstwa Zdrowia informują, że w latach 2014-2016 odnotowano blisko 20 proc. więcej przypadków salmonellozy. Ich zdaniem utrzymanie prawidłowych warunków przechowywania produktów, dopełnienie norm GHP/GMP i HACCP jest kluczowe, podobnie jak zapewnienie profesjonalnego łańcucha chłodniczego z dostosowaniem warunków.

- Różne produkty powinny być przechowywane i transportowane w różnych warunkach. Przykładowo lody powinny znajdować się w temperaturze poniżej - 18 ̊C. Z kolei rekomendowany przedział  temperatur, w jakich powinny znajdować się świeże ryby oraz mięso to od 0° do 4° C. Każde podwyższenie temperatury prowadzi do intensywnego namnażania Listerii, groźnej bakterii, która podwaja swoją populację już co 6 godzin przy 10 ̊C – mówi Jérémy Laurens, prezes Blulog.

Jego zdaniem nowoczesne technologie już są ważnym wsparciem gastronomii i trend ten będzie nabierał na znaczeniu wraz z rozwojem sektora i wzrostem oczekiwań klientów co do jakości usług.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony