REKLAMASegafredo Selezione - banner główny (30.03-05.04)

Polska jest znaczącym producentem mięsa w Unii Europejskiej. W zeszłym roku nasz kraj był największym producentem drobiu, czwartym producentem wieprzowiny i siódmym producentem wołowiny w Unii Europejskiej.

REKLAMAPPH 2020 - PROMOCJA 10% - Belka w artykułach (marzec-kwiecień 2020)
Dr Magdalena Kowalewska, analityk sektora Food & Agri w BNP Paribas

Dr Magdalena Kowalewska, analityk sektora Food & Agri w BNP Paribas (fot. mat. pras.)

Branża mięsna ma istotny udział w polskim sektorze rolno-spożywczym. Przychody ogółem tej branży w 2018 roku wyniosły blisko 71 mld zł. Udział mięsa i podrobów jadalnych w wartości eksportu produktów rolno-spożywczych wyniósł wtedy 17% i był największy spośród wszystkich kategorii. Jak wynika z szacunków IERiGŻ, w 2018 roku w branży mięsnej funkcjonowało około 1155 przedsiębiorstw.

Trudne czasy

W 2019 roku sytuacja na rynku mięsa w Polsce była dość burzliwa. Na rynku wołowiny zeszły rok rozpoczął się od tzw. afery leżakowej, związanej z wykryciem nieprawidłowości w jednym z zakładów mięsnych. Z kolei na rynku wieprzowiny ten okres charakteryzował się niskimi cenami skupu żywca, jednak na przełomie marca i kwietnia 2019 roku nastąpił ich silny wzrost. Skutkowało to znaczną poprawą opłacalności chowu trzody chlewnej. W obliczu wydarzeń, które miały miejsce na rynku mięsa czerwonego, można stwierdzić, że rynek drobiu charakteryzował się względną stabilnością.

Niższa rentowność

W pierwszym półroczu ubiegłego roku rentowność branży mięsnej była niższa niż całego przemysłu rolno-spożywczego, chociaż wyniki finansowe za ten okres były lepsze niż przed rokiem. Przeciętne przychody ogółem (przedsiębiorstw zatrudniających powyżej 9 osób) w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo branży mięsnej wyniosły 61 mln zł, czyli o blisko 11% więcej r./r. Pogorszeniu uległa natomiast rentowność. Przeciętnie wskaźnik EBITDA wyniósł 4,5%, czyli o 1,7 p.p. mniej niż rok wcześniej. Wynikało to między innymi ze zwiększenia poziomu kosztów, które przeciętnie, w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo, wzrosły o 7% w relacji rocznej. Koszty materiałów, które są głównym składnikiem kosztowym, zwiększyły się średnio o 5,5%. Z kolei koszty wynagrodzeń były większe o 14,6%, koszty usług obcych o 16,3%, a koszty energii o 15,9% r./r.

Nowe wyzwania

Przed branżą mięsną nadal stoi wiele wyzwań. W ostatnim czasie coraz silniej akcentowane są kwestie związane z dobrostanem zwierząt, wpływem produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne czy też aspekty etyczne. Dodatkowo producenci i przetwórcy mięsa muszą stawić czoła wyzwaniom związanym z chorobami zwierząt, takimi jak afrykański pomór świń (ASF) czy grypa ptaków, Brexitem, wzrostem kosztów pracy, zmianami prawnymi, a także ekologicznymi i społeczno-gospodarczymi. Zmieniają się również oczekiwania konsumentów, dotyczące nie tylko produktów finalnych, ale i całego procesu wytwórczego.
 

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMARetail FMCG Congress - Half Page - marzec-kwiecień 2020
do góry strony