REKLAMAKORAL - Bracia Koral - Rożek - Baner Główny (od 29.05.2020 )

PRZEMYSŁ I PRODUCENCI

Produkty suche i sypkie

 

24 października 2017, 21:28

Strona 2 z 2
REKLAMANutrend - MAGNESLIFE LIQUID - belka w artykułach (03-08.06.2020)

(materiały prasowe)

Mąki o wyższej zawartości błonnika i minerałów mają tę zaletę,  że węglowodany złożone są uwalniane do krwioobiegu przez kilka godzin ( nie podnosząc gwałtownie, co ważne, poziomu glukozy we krwi)  co daje nam możliwość dłuższego treningu. Jeśli zależy nam na utrzymaniu uczucia sytości po spożytym posiłku,  powinniśmy makaron koniecznie ugotować „al dente”. Oznacza, to skrócenie czasu podanego przez producenta na opakowaniu  o dwie minuty. Tak ugotowany makaron nie powinien być w pełni miękki a jedynie lekko uginać  podczas gryzienia.  Dzięki temu zabiegowi organizm  będzie musiał wykazać się większym wysiłkiem, aby wykorzystać dostarczoną  mu w posiłku energię, a dla nas oznacza to znaczne przedłużenie uczucia sytości. Makaron rozgotowany ma wyższy indeks glikemiczny, od ugotowanego „al dente”, a więc szybciej zostanie strawiony przez układ pokarmowy i organizm wcześniej zacznie domagać się kolejnej porcji.

Jaka porcja makaronu jest optymalna dla sportowca? W przepisach kucharskich najczęściej wspomina się o  100 gramowych  porcjach na jedną osobę. Jest to optymalna ilość, która w połączeniu z innym zdrowym składnikiem posiłku daje nam odżywcze i smaczne danie.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 5

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 4
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony