REKLAMAeFRESH - SELENA nr 3 - Baner Główny (14-21.11.2018)

HANDEL I DYSTRYBUCJA

HoReCa - rynek gastronomiczny

 

31 października 2018, 08:57

Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę od 5 do 11 listopada w wyselekcjonowanych restauracjach w całym kraju będą serwowane dania ze specjalnego menu inspirowanego różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski. Organizatorem przedsięwzięcia jest Makro Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski.

Organizowany przez Makro Polska Tydzień Kuchni Polskiej potrwa w dniach 5-11 listopada. W jego ramach wyselekcjonowane restauracje będą serwować historyczne polskie potrawy w nowoczesnej odsłonie

Organizowany przez Makro Polska Tydzień Kuchni Polskiej potrwa w dniach 5-11 listopada. W jego ramach wyselekcjonowane restauracje będą serwować historyczne polskie potrawy w nowoczesnej odsłonie (Fot. materiały prasowe)

Historyczne dania, serwowane w nowoczesnej interpretacji, są inspirowane książką „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, wydaną przez Makro Polska. To potrawy z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej.

Oryginalne receptury wybrał i opatrzył komentarzem prof. Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.

Nowoczesnej interpretacji historycznych dań podjęli się znani w branży szefowie kuchni, m.in.: Janusz Fic,  szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach, Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, Mariusz Pieterwas, szef kuchni restauracji Krew i Woda w Gdyni, a także Cezary Powała, szef kuchni pokazowej hali Makro nr 1 w Warszawie

Listę restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej jest dostępna na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl.

Partnerami Tygodnia Kuchni Polskiej są: organizacja Polski Karp zrzeszająca gospodarstwa rybackie, które hodują karpia w tradycyjny sposób oraz firmy mleczarskie Mlekovita oraz Spomlek.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony