REKLAMADOBROWOLSCY - Syty Wilk - Baner Główny (17.02 - 01.03.2020)
Śledź marynowany inspiowany tradycjami kulinarnymi Pomorza to jedno z dań, które można spróbować w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne

Śledź marynowany inspiowany tradycjami kulinarnymi Pomorza to jedno z dań, które można spróbować w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne (Fot.materiały prasowe)

W kartach wybranych restauracji Dolnego Śląska i Pomorza pojawiły się dania inspirowane tradycjami kulinarnymi tych regionów.

REKLAMA

W projekcie uczestniczy 50 uznanych szefów kuchni, którzy zinterpretowali na nowo zapomniane przepisy z książek kucharskich. Ich autorskie dania właśnie pojawiły się w kartach dań lokali, w których pracują.

Oba regiony Polski mają wyjątkowe tradycje kulinarne. W przypadku Wrocławia i Dolnego obok wykwintnych potraw z kuchni mieszczańskiej, składają się na nie naturalne smaki dla mniejszości etnicznych i te, przywiezione przez osadników – z Kresów i centralnej Polski. Kształtowane przez lata pod wpływem wielu kultur, m.in. czeskiej i niemieckiej, tradycje kuchni wrocławskiej stanowią istny tygiel kulinarny. Na bogactwo kulinarne regionu bowiem składają się zarówno dworskie upodobania – dziczyzna i trufle, jak i rodzime wrocławskie przysmaki, takie jak pierogi, precle czy kiełbaski. Goście uczestniczących w programie Polskie Skarby Kulinarne lokali mogą teraz spróbować m.in. pierogów z szyjkami rakowymi z tymiankiem, udek kaczki z sosem z czerwonego wina z sałatami i ziemniakami z grilla czy placków ziemniaczanych.

Z kolei na kuchnię Pomorza składają się egzotyczne smaki i zapachy, które przynosił wiatr od morza – posmakować można w daniach przygotowanych przez szefów kuchni restauracji, biorących udział w trójmiejskim szlaku kulinarnym. W kartach menu lokali znaleźć można często dziś zapomniane, a kiedyś najpopularniejsze pomorskie przysmaki. Jednym z nich są bulwy zapiekłe w zestawie, czyli ziemniaki z boczkiem i cebulą podawane z ogórkiem kiszonym i kubkiem maślanki. Filarem nadmorskiej kuchni są oczywiście ryby – na kulinarnej mapie Trójmiasta i Pomorza znalazł się śledź marynowany, serwowany z musem z wędzonego pstrąga, kwaśną śmietaną i musem z pieczonego buraka.

Konsumenci mogą nie tylko spróbować niecodziennych dań, ale i wziąć udział w konkursie. Wystarczy zrobić zdjęcie dania i wrzucić je na swój profil na Facebooku lub Instagramie z oznaczeniem #polskieskarbykonkurs. Organizatorzy zapewniają, że już jedno zdjęcie gwarantuje nagrodę.

Lista restauracji, zasady konkursu oraz informacje o nagrodach znajdują się na stronie www.polskieskarby.pl.

Konsumenci mogą również oddać głos na najlepszą restaurację biorącą udział w programie. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę  na stronie programu mogą ocenić ją w skali od 1 do 5. Lokale, które zdobędą największą średnią liczbę głosów, otrzymają tytuł Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne.

Mecenasem programu jest sieć hurtowni Makro Polska. Celem akcji jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony