REKLAMANaturio - baner główny - lipiec 2019
Marcin Śliwiński, prezes Gobarto

Marcin Śliwiński, prezes Gobarto (fot. mat. pras.)

Ceny wieprzowiny w całej Unii Europejskiej utrzymują się na niskim poziomie, jednak wynika to z charakterystycznego dla tego rynku cyklu świńskiego i występowania tzw. świńskich górek i dołków. Przewidujemy, że ciągu kilku miesięcy sytuacja ulegnie zmianie, a ceny surowca wzrosną – mówi serwisowi wiadomoscihandlowe.pl Marcin Śliwiński, prezes Gobarto.

REKLAMAKAiN - Belka w artykułach (lipiec PROMO)

Głównym czynnikiem wpływającym na obrót mięsem wieprzowym i jego przetworami jest obecnie występowanie w naszym kraju Afrykańskiego Pomoru Świń. - Jeśli spojrzymy na perspektywę unijną, to wyzwaniem na pewno jest nadprodukcja żywca wieprzowego i silna konkurencja ze strony innych, światowych producentów wieprzowiny – zauważa Marcin Śliwiński. - Nie bez wpływu na rynek może także pozostać brexit, jeśli nie zostanie zawarte porozumienie w tej sprawie pomiędzy UK a UE – dodaje.

Zapytany czy w tym roku ceny wieprzowiny pójdą w górę, prezes Gobarto odpowiada: - Logicznie rzecz biorąc, większy wzrost kosztów, czyli cen energii, wynagrodzeń, logistyki, a także możliwe odbicie się cen żywca, musi wpłynąć na wyższy koszt produktu na sklepowej półce. Obecnie hodowcy oraz producenci działają na bardzo niskich lub ujemnych marżach i jeśli wzrośnie obciążenie, to będą musieli zwiększyć przychód, co oczywiście znajdzie odbicie w cenach dla konsumentów – zaznacza ekspert.

Wieprzowina to wciąż gatunek mięsa, którego Polacy jedzą najwięcej. Jednak w ciągu ostatnich kilku lat możemy zaobserwować pojawienie się kilku trendów, które mogą wpływać na spożycie mięsa. - W Polsce spożycie mięsa wieprzowego pozostaje od kilku lat na stałym, wysokim poziomie, ok. 40 kg rocznie na osobę i przewidujemy, że poziom ten się utrzyma również w 2019 r. – komentuje Śliwiński. Tłumaczy, że wynika to z przyzwyczajeń kulinarnych Polaków oraz szerokiej dostępności wieprzowiny.

Nasz rozmówca podkreśla, że również rosnące płace Polaków wpływają na wzrost spożycia mięsa czerwonego. - Spożycie drobiu będzie rosło, ale niekoniecznie kosztem popytu na mięso wieprzowe. Na rynku jest miejsce zarówno na produkty z mięsa czerwonego, jak i drobiu – podsumowuje Marcin Śliwiński.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 3

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 3
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony