REKLAMANaturio - baner główny - grudzień_styczeń
W pilotażowej fabryce gum i cukierków trwają już prace nad innowacyjnymi produktami

W pilotażowej fabryce gum i cukierków trwają już prace nad innowacyjnymi produktami (Fot. materiały prasowe)

W Bielanach Wrocławskich firma Mondelez Polska oficjalnie uruchomiła pilotażową fabrykę gum i cukierków. W rozbudowanym pod kątem tej kategorii Centrum Badań, Rozwoju i Jakości będą prowadzone prace nad innowacyjnymi produktami, które w przyszłości trafią do sklepów w Polsce i w Europie.

REKLAMAMAURENT (EVEROAD) - belka w artykułach - I etap - (10-25.12.2018)

Pilotażowa fabryka gum i cukierków ruszyła oficjalnie we wtorek 4 grudnia. W uroczystości wzięli udział m.in. szefowie Mondelez Polska – prezes Janusz Idczak i dyrektor Centrum Badań i Rozwoju Adam Gajewski, a także liczni kluczowi managerowie Mondelez International, wśród których znaleźli się m.in. Norbertto Chaclin, Global Head of G&C RDQ oraz Kevin Powell, Vice Prezydent RDQ G&C i Biscuits. Byli też przedstawiciele lokalnego samorządu.

- Wybór Wrocławia jako lokalizacji Centrum Badań, Rozwoju i Jakości jest nieprzypadkowy. Polska od lat jest jednym z naszych najważniejszych rynków w Europie Środkowej, z kolei Wrocław to nowoczesne, otwarte na inwestycje miasto. To tutaj znajdują się doskonałe uczelnie technologiczne, kształcące wysoko wykwalifikowane kadry. Mamy też wieloletnie doświadczenie w efektywnej współpracy z lokalnymi władzami, co jest bardzo istotne z punktu widzenia lokalizacji Centrum i jego dalszego rozwoju – podkreślił Adam Gajewski, szef ośrodka.

 

Spożywcza Dolina Krzemowa pod Wrocławiem

Uruchomione wiosną 2017 roku w Bielanach Wrocławskich Centrum Badań, Rozwoju i Jakości Mondelēz International jest częścią globalnej sieci ośrodków badawczo-rozwojowych spółki Mondelēz International i jednym z trzech tego typu ośrodków firmy w Europie. Centrum działa na powierzchni 12 tys mkw. i jest projektem, który ma wspierać inwestycje w rozwój polskiej branży spożywczej i jej innowacyjność.

 

We wrocławskim ośrodku pracuje zespół około 200 specjalistów, poczynając od technologów żywności, przez ekspertów z zakresu prawa żywnościowego, testów konsumenckich, badań jakościowych, projektów opakowań, wreszcie inżynierów procesu produkcyjnego. Centrum docelowo zgromadzi blisko 250 ekspertów z całego świata.

 

Obiekt jest doskonale wyposażony. W części technicznej mieszczą się w pełni wyposażone laboratoria sensoryczne, analityczne i mikrobiologiczne, a jej główną część zajmuje przestronna hala, w której ulokowane jest wyposażenie techniczne do prowadzania prac badawczo-rozwojowych dla technologii czekolady, ciastek, gum do żucia, cukierków i opakowań.

 

Najnowocześniejsza technologia i testy konsumenckie

Atutem Centrum jest możliwość realizacji całego długiego procesu opracowania nowego wyrobu – od sprawdzenia preferencji konsumentów aż do fazy wprowadzania do produkcji przemysłowej.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony