REKLAMAMLEKOVITA - Święta Masło - Baner Główny (03-07.12.2019)
Jerzy Dąbrowski Dyrektor z Departamentu Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Kongresie Alkohole i Napoje 2019

Jerzy Dąbrowski Dyrektor z Departamentu Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Kongresie Alkohole i Napoje 2019 (fot.wiadomoscihandlowe.pl)

Wsparcie produkcji polskich, regionalnych win owocowych i cydru oraz skład napojów alkoholowych podany na etykiecie – takie zmiany na rynku alkoholi zapowiedział w czwartek na Kongresie Alkohole i Napoje 2019 Jerzy Dąbrowski, Dyrektor Departamentu Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

REKLAMAPurella - SuperSuple - Belka w artykułach (01-15.12.2019)

Podczas wystąpienia otwierającego kongres Jerzy Dąbrowski zaznaczył, że istotne jest, aby wykorzystując polskie surowce rolnicze wytwarzać produkty o wyższej wartości dodanej, oferując konsumentom również produkty regionalne.

- Produktem, który obecnie gorzej radzi sobie na rynku jest cydr. Jest to produkt wytwarzany z jabłek, a więc surowca, którego zbyt ma duże znaczenie dla polskiej branży sadowniczej – powiedział Dąbrowski. Zdradził, że ministerstwo rolnictwa przygotowuje obecnie propozycję zmian ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. – Proponowane zmiany zwiększą limit wyrobów wina owocowego markowego, cydru oraz perry z owoców zebranych z własnej uprawy w ramach wpisu do rejestru prowadzonego w ministerstwie rolnictwa uzyskanego na uproszczonych zasadach. Ponad to wprowadzą definicję cydru aromatyzowanego wykorzystującego polskie surowce – zapowiedział.

Wskazał także, że takie produkty jak wina owocowe i cydry produkowane według założeń ustawy, są produktami wysokiej jakości, które mogą konkurować z innymi produktami – zagranicznymi i polskimi.

Przepisy UE zwalniają napoje o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. z obowiązku podawania listy składników i wartości odżywczych. Jednak jak zapowiedział Jerzy Dąbrowski, to ma się wkrótce zmienić. Organizacje zrzeszające producentów piwa i alkoholi spirytusowych wystosowały swoje stanowisko, że na etykietach powinny znajdować się informacje o składnikach i wartościach odżywczych. Podstawowe dane mają być także dostępne na dedykowanych stronach internetowych, np. poprzez kod QR.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony