REKLAMAJACOBS - Baner Główny - Numer 1 w Polsce (22-28 październik 2018)
Rozmowa z Markiem Niziołem, dyrektorem sprzedaży Pernod Ricard Polska
REKLAMARTA - Belka w artykułach - wrzesień-październik 2018
-  Polacy, gdy rozsmakują się  w jakiejś kategorii, są jej wierni i chcą ją poznawać

- Polacy, gdy rozsmakują się w jakiejś kategorii, są jej wierni i chcą ją poznawać

Jak wpłynęła na sprzedaż alkoholu 15­‑proc. podwyżka akcyzy i jakie będą jej skutki w najbliższych miesiącach?
Pierwszy kwartał to tradycyjnie spowolnienie sprzedaży, które w br. wynika z kilku czynników. Pierwszy, związany bezpośrednio ze specyfiką branży, to grudniowy boom zakupowy. Święta Bożego Narodzenia, sylwester oraz Nowy Rok w naturalny sposób sprzyjają zwiększonej sprzedaży alkoholi. Koszyk zakupowy w tym okresie jest znacznie bogatszy – pod względem wyboru trunków, zróżnicowania cen, ofert specjalnych oraz ilości kupowanych produktów. Drugi, istotny w tym roku aspekt to 15­‑proc. wzrost podatku akcyzowego od 1 stycznia. Wzrost cen alkoholi niewątpliwie spowoduje spadek sprzedaży, zwłaszcza wódek krajowych, może również sprzyjać powiększeniu się szarej, niekontrolowanej strefy obrotu alkoholem. Trzeci czynnik, wpływający na spowolnienie dynamiki sprzedaży na początku roku, również związany jest z podwyżką akcyzy. Nasi klienci, hurtownie oraz sieci handlowe zdecydowali się na zwiększone zamówienia alkoholu w końcówce roku, co sprawia, że ich zapasy nadal są w obrocie. Uważam, że jest zbyt wcześnie, aby prognozować wyniki sprzedaży w najbliższych miesiącach. Boom grudniowych zakupów i podwyżka akcyzy połączona z zapasami klientów, zaburzają tę ocenę. Jeżeli chodzi o wpływ na rynek, należy poczekać na wyprzedanie się zakupionego w końcówce roku alkoholu i dopiero na tej podstawie ocenić i reagować na zmieniającą się sytuację.

Rynek tracił, zanim rząd ogłosił, że planuje podwyżkę akcyzy. Dlaczego w „wódczanym” kraju sprzedaż czystej maleje?
Spadek sprzedaży krajowych wódek to wynik głębszych i długofalowych zmian cywilizacyjnych, społecznych oraz pokoleniowych. Polacy są obywatelami Europy i świata. To bardzo otwarci konsumenci, lubią nowości i dużo podróżują. Próbują nowych, nie tylko kulinarnych smaków. Z podróży przywożą doświadczenia i często także nowe trunki. Ta ciekawość sprawia, że polski rynek alkoholowy od kilkunastu lat jest bardzo różnorodny, a półki z alkoholami wciąż się poszerzają o nowości z różnych segmentów i kategorii. Poza tym Polacy, gdy już rozsmakują się w jakiejś kategorii, są jej wierni i chcą ją poznawać. Z taką sytuacją mamy do czynienia w przypadku rynków whisky i wina. Choć obie kategorie są już od pewnego czasu obecne na rynku wciąż notują wzrosty. Do znanych i lubianych marek dołączają nowe, a wraz z doświadczeniem i wiedzą pojawiają się coraz bardziej wymagające gusty. Dowodem tego jest wspomniana kategoria whisky, w której najbardziej dynamicznie rozwijającym się segmentem są single malty [wytwarzane z jednego rodzaju słodu, w tej samej destylarni – red.].

Rośnie za to sprzedaż wódki smakowej. W jakim stopniu wzrosty smakowej rekompensują spadki czystej?
Jeżeli chodzi o wódkę czystą i smakową to dla nas, zarówno strategicznie, jak i komunikacyjnie, są to różne grupy konsumenckie. Czysta wódka to nasza polska blisko 600­‑letnia tradycja. To polski trunek narodowy, z którego produkcji jesteśmy znani na całym świecie. Znakomitej jakości czysta wódka, jak Wyborowa, Luksusowa, Pan Tadeusz czy Premium z naszego portfolio, zawsze będzie chętnie kupowana i konsumowana. Wódki smakowe to odpowiedź na rosnące zainteresowanie konsumentów koktajlami i zmieniającym się sposobem konsumpcji. To również ukłon w kierunku kobiet czy młodszych konsumentów.

Ze wszystkich alkoholi najszybciej rozwija się sprzedaż whisky. Do jakiego punktu może dojść popularność whisky?
Kategoria whisky będzie rosła, dopóki konsumenci będą nią zainteresowani. Aktualnie sytuacja jest stabilna, a dzięki naszym kluczowym markom szkockim whisky Ballantine’s Finest i Chivas Regal oraz irlandzkiej whiskey Jameson, pozycja Pernod Ricard Polska jest wysoka i stale rośnie. Whisky to wbrew pozorom młoda na polskim rynku kategoria i konsumenci mają w niej jeszcze bardzo dużo do odkrycia. Dowodem na to jest wspomniany już segment single maltów, reprezentujący alkohole premium i superpremium. Widząc potencjał rynku rozszerzyliśmy naszą ofertę. Do znanej i cenionej whisky The Glenlivet dołączyła równie znakomita whisky Aberlour.

Rośnie także sprzedaż wina. Dla Pernod Ricard Polska to raczej poboczna działalność. Czy będziecie rozszerzać ten segment?
Wino to jedna z dynamicznie rozwijanych przez nas kategorii. Rynek wciąż rośnie i mamy apetyt na bycie na nim silnym graczem. Mamy wspaniałe marki tj. australijskie wino Jacob’s Creek i hiszpańskie wino Campo Viejo, czy francuskie szampany G.H. MUMM i Perier Juet, dzięki którym konsekwentnie będziemy umacniać naszą pozycję w tym segmencie rynku.

Jak tradycyjne sklepy powinny zarządzać półką z alkoholem, żeby być konkurencją dla placówek wielkopowierzchniowych, zwłaszcza dyskontów?
Receptą jest niewątpliwie właściwy dobór asortymentu, jak również jego umieszczenie na półce. Wielką przewagą tradycyjnych sklepów jest bezpośredni kontakt ze sprzedawcą. Rekomendacja oparta na wiedzy ma ogromny wpływ na wybór konsumenta. Chwila rozmowy, czasami jedno pytanie lub podpowiedź może wpłynąć na wybór. Zakupy w sklepach, typu super­‑ czy hipermarket robimy wtedy, gdy wiemy, czego szukamy. Gdy potrzebujemy rady lub chcemy kupić coś wyjątkowego, skierujemy kroki do tradycyjnych, często wyspecjalizowanych sklepów z alkoholem, w którym sprzedawcy doskonale znają marki i potrafią doradzić. Bezpośrednie relacje, ekspercka wiedza i bycie doradcą dla swoich klientów to przewaga w handlu tradycyjnym.

Czy traktujecie wszystkich odbiorców tak samo? Czy są formaty, które mogą liczyć na specjalne względy Pernod Ricard Polska?
Polski rynek, choć niektórzy uważają inaczej, jest niemal równo podzielony pomiędzy handel tradycyjny i nowoczesny reprezentowany przez super­‑ i hipermarkety. I choć narzędzia współpracy oraz oferty różnią się pomiędzy sobą, to pakiet korzyści – patrząc na skalę, potrzeby i oczekiwania odbiorców – jest porównywalny. Celem firmy jest obecność wszędzie tam, gdzie konsumenci poszukują naszych produktów niezależnie od formatu. Kluczowym zadaniem jest przygotowanie oferty dla poszczególnych punktów sprzedaży w taki sposób, aby przekazać im właściwe narzędzia do jak najlepszej sprzedaży produktów.

Hubert Wójcik

Wiadomości Handlowe, Nr 4 (134) Kwiecień 2014

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (2)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Ruda złośnica 2 ponad rok temu

    Ja w sprawie smakowych wódek :) O jakich młodszych konsumentów chodzi ? Jest to niedoprecyzowane i mam nadzieję że chodzi to o osoby pełnoletnie :)

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~zaskoczony 1 ponad rok temu

    Ostatnio na półce w sklepie zaskoczył mnie widok absolwenta smakowego. Nie wiedziałem że taki jest. Będzie trzeba spróbować

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony