REKLAMAMLEKOVITA - Baner Główny - 100 lat Niepodległości (wrzesień 2018)

HoReCa - rynek gastronomiczny

 

14 września 2018, 13:53

(fot. materiały prasowe marki TORK)

Wysoka temperatura, hałas, pośpiech - dla pracowników restauracji kuchnia jest wymagającym środowiskiem pracy. Jak wykazały badania przeprowadzone w jednej ze szwedzkich restauracji, na zlecenie wiodącej marki branży higienicznej Tork, istotą doskonale działającej kuchni jest zapewnienie płynności działań na wszystkich etapach przygotowywania posiłków i obsługi gości. Sprzyja to współpracy w zespole, sprawnym wykonywaniu poszczególnych zadań i kreatywności szefów kuchni w tworzeniu wspaniałych dań.

REKLAMARTA - Belka w artykułach - wrzesień 2018

Jakie działania mogą zwiększyć efektywność pracy? Marka Tork i Alan Kinsella, specjalista w zakresie rozwiązań optymalizacji pracy kuchni połączyli siły i przeprowadzili eksperyment. W kuchni jednej z popularnych restauracji zainstalowano produkty Tork - między innymi nowe dozowniki Tork Reflex™. Zostały one rozmieszczone tak, aby poprawić dostęp do produktów higienicznych szczególnie podczas godzin szczytu. Zanim przystąpiono do eksperymentu, Kinsella określił elementy utrudniające wydajną i szybką pracę: nieopróżnione kosze, puste dozowniki ręczników papierowych i zagracone półki. “Największym wyzwaniem w każdej kuchni jest znalezienie równowagi między zyskiem finansowym a wydajnością” - mówi Alan Kinsella.

Inwestowanie w rozwiązania higieniczne to kluczowy element usprawniający codzienne czynności w kuchni, podnosi standard restauracji i poprawia środowisko pracy. Płynność działań ma znaczenie w każdym etapie - od rozbicia pierwszego jajka na śniadanie, do przyrządzenia ostatniego deseru wieczorem; od pierwszego "dzień dobry", do sprzątania stołów tuż przed zamknięciem.“Ważne, aby kucharze mieli do dyspozycji rozwiązania, które umożliwiają łatwe i efektywne wykonywanie obowiązków“ - dodaje Kinsella. W przeciwnym razie, w kuchni łatwo o nieporządek i złą organizację pracy. To z kolei utrudnia przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny w kuchni, co ma kluczowe znaczenie dla powodzenia restauracji.

Kuchnia wyposażona w ramach eksperymentu w usprawnione produkty z linii Tork Reflex™ stała się lepiej zorganizowanym i bardziej higienicznym miejscem pracy. Nowe dozowniki papieru miały szczególne znaczenie dla wzrostu produktywności pracowników i efektywności wykonywanych przez nich czynności. Innowacyjne rozwiązania zastosowane w produktach, takie jak obrotowa dysza i dozowanie pojedynczych odcinków sprawiają, że papier można pobierać pod dowolnym kątem. Tork Reflex™ zmniejsza ryzyko krzyżowego przenoszenia bakterii, ponieważ pracownik dotyka tylko tego fragmentu ręcznika, który zostanie przez niego zużyty. Nowy Tork Reflex™ dozownik do ręczników centralnie dozowanych to idealne rozwiązanie, które zostało zaprojektowane tak, by ułatwiać wycieranie rąk i powierzchni roboczych w profesjonalnych środowiskach pracy, dopasowując się do panującego tam rytmu. Łatwy w użyciu, higieniczny i trwały system zwiększa elastyczność pracy i pomaga w dokładniejszym i szybszym czyszczeniu. Dozowanie odcinek po odcinku pozwala ograniczyć zużycie papieru nawet o 37% w porównaniu do standardowych systemów centralnie dozowanych, a wskaźnik zużycia wkładu gwarantuje, że nigdy nie zaskoczy nas brak produktu. Oprócz dozowników Tork Reflex™ w eksperymencie wykorzystano również: kolorowe wielorazowe ściereczki do czyszczenia, składane serwetki i bezdotykowe dozowniki mydła.

Utrzymanie higieny jest pierwszą i najważniejszą zasadą w kuchni. Polecam umieszczanie ręczników papierowych we wszystkich częściach kuchni, także przy wejściu i wyjściu, na wysokości oczu – tak, by mycie rąk zmienić w nawyk - mówi Simon Wood, właściciel i szef kuchni w Wood Manchester oraz zwycięzca programu MasterChef w Wielkiej Brytanii w 2015 roku.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony