REKLAMAMLEKOVITA - Baner Główny (marzec 2019)

(fot. pixabay.com)

O dodatkach z grupy „E” krąży wiele opinii, w tym związanych z ich szkodliwością, działaniem rakotwórczym. Jak jest naprawdę?

REKLAMATargi w Krakowie - Belka w artykułach (marzec)

Przepisy w sposób jasny i bezpośredni definiują dodatki do żywności. Są to wszystkie substancje, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność, bez względu na ewentualną wartość odżywczą. Co więcej – ich celowe dodanie do żywności w trakcie jej produkcji, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, przewozu lub przechowywania powoduje, że stają się składnikiem żywności.

Dodatki do żywności otrzymywane są z surowców pochodzenia roślinnego bądź mineralnego albo na drodze syntezy chemicznej. Dodaje się je do środków spożywczych, aby uzyskać konkretny cel technologiczny, jak: nadanie barwy (barwniki), zapobieganie jełczeniu tłuszczu (przeciwutleniacze), zapobieganie zmianom konsystencji (stabilizatory, zagęstniki), zastąpienie cukru (substancje słodzące), przedłużenie trwałości produktu (substancje konserwujące).

Każda substancja dodatkowa ma przypisany numer poprzedzony literą „E”, np. E 162 to symbol barwnika o nazwie „czerwień buraczana”. Wszystkie substancje dodatkowe obecne w środku spożywczym muszą być wymienione w składzie produktu podanym na etykiecie z określeniem ich funkcji technologicznej (np. barwnik) oraz numeru E... lub nazwy.

Dodatki do żywności są niezbędne w niektórych środkach spożywczych FAKT

Substancje dodatkowe budzą wiele obaw wśród konsumentów; większość z nas chciałaby jeść produkty bezpieczne, smaczne, atrakcyjnie wyglądające, takie, które można długo przechowywać, ale najlepiej bez substancji dodatkowych. Tymczasem stosowanie niektórych substancji dodatkowych chroni produkt przed tworzeniem szkodliwych związków, które mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta, np. dodatek azotynów zapobiega rozwojowi bakterii Clostridium botulinum (pałeczka jadu kiełbasianego), a przeciwutleniacze przeciwdziałają jełczeniu tłuszczu. Substancje słodzące są niezastąpione w diecie chorych na cukrzycę, jak również osób otyłych lub dbających o prawidłową masę ciała. Na szczęście współczesny przemysł oferuje szeroką gamę produktów. Dlatego konsument może wybrać, czy kupić produkt zawierający substancję dodatkową, np. z konserwantem, czy bez niej. Produkt bez konserwantów może być sterylizowany, termizowany albo w ogóle nieutrwalany, ale o krótkim okresie przechowywania.

Wszystkie środki spożywcze zawierają substancje dodatkowe MIT

Zgodnie z prawem do niektórych produktów nie można dokładać żadnych substancji dodatkowych. Są to produkty nieprzetworzone, takie jak np.: owoce, warzywa, kasze, ryż, surowe mięso i ryby oraz miód pszczeli, mleko i woda mineralna. Jeżeli chodzi o inne produkty, nie wszystkie (nawet z tej samej kategorii) zawierają substancje dodatkowe. Konsument ma prawo wyboru: może kupić produkt z substancjami dodatkowymi lub bez nich. Przed podjęciem decyzji należy sprawdzić skład produktu podany na etykiecie.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony