REKLAMAJACOBS - baner główny - kawa jak z kawiarnii (marzec 2019)

Rośnie świadomość ekologiczna detalistów. Sprawdź, ile kosztuje utylizacja odpadów oraz jakie są możliwości pozbycia się nadwyżki niesprzedanej żywności.

REKLAMAATLANTA - Bakal vintage - Belka w artykułach (marzec 2019)

(fot. materiały prasowe, Lidl UK)

Nie ma sklepu, któremu udaje się wszystko sprzedać – zawsze zostaje część towaru, który się przeterminował, został uszkodzony czy po prostu zapas był za duży. Wtedy trzeba to wyrzucić. Ale gdzie? Przeterminowanej kiełbasy czy udek nie powinno się wyrzucać do pojemników na odpady komunalne, tyko przekazać specjalistycznej firmie, która zajmuje się odbiorem tego rodzaju żywności. Detalista, nawet ten najmniejszy, powinien mieć podpisaną umowę, w ramach której firma będzie cyklicznie odbierała od niego odpady, a później je z korzyścią dla środowiska zagospodaruje.

Ceny na rynku firm odbierających odpady są dość zróżnicowane. Odbiór pojedynczego, 120-litrowego pojemnika może kosztować od 60 zł do ponad 100 zł. Nie ma znaczenia, ile jest w nim odpadów – za 10 kg zapłacimy tyle samo, co za 100 kg. Ostateczna cena zależy od częstotliwości, liczby pojemników i odległości, przy czym najistotniejszy jest ten ostatni czynnik, ponieważ transport jest największym kosztem w tej usłudze. Jednak przy wyborze firmy nie zawsze warto sugerować się odległością do najbliższego oddziału firmy – może się bowiem okazać, że koło naszego sklepu przebiega trasa przedsiębiorstwa obsługującego hipermarket i mogą nas obsługiwać „po drodze”.

Znacznie lepszą wskazówką dla detalisty jest obserwacja, z której firmy korzystają sklepy działające po sąsiedzku. Pamiętajmy jednak, że nie wszystko trzeba od razu wyrzucać – produkty nadające się do sprzedaży, których ze względów handlowych (krótki termin, uszkodzone opakowanie itp.) nie jesteśmy w stanie sprzedać (nawet pomimo przeceny), możemy jeszcze próbować nieodpłatnie przekazać instytucjom pożytku publicznego. Ale wtedy należy mieć pewność, że te produkty nadal nadają się do spożycia przez ludzi.

Trochę biurowej roboty

Jeżeli produkty są już po dacie przydatności do spożycia albo z innych powodów (np. przerwany cykl chłodniczy) nie nadają się do spożycia, wówczas stają się odpadami, które możemy podzielić na dwie podstawowe grupy. Mowa tu o odpadach pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa) oraz odzwierzęcego (nie tylko mięso, ale także jajka, mleko).

Dokumentem, który świadczy o tym, że detalista pozbył się odpadów zgodnie z prawem, przekazując je odpowiedniej firmie, jest karta przekazania odpadów. Składa się ona z kilkunastu rubryk, w tym m.in. adresu przekazującego odpady, nazwy firmy odbierającej, nazwy firmy, która je przejmuje (nie musi być to ten sam podmiot). Ten dokument najczęściej wypełnia firma odbierająca odpady, ale – co istotne – odpowiedzialność za prawidłowe wypełnienie karty przekazania odpadów spoczywa także na właścicielu sklepu (w praktyce on tylko sprawdza treść już wystawionej karty i składa swój podpis oraz pieczęć w odpowiedniej rubryce).

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~~~~ L.E.O. ~~~ 1 7 dni temu

    SĄ TEŻ SIECI HANDLOWE - SUPER I HIPERMARKETY ABY NIE ODDAWAĆ TOWARU DO UTYLIZACJI TO PRZED UPŁYNIĘCIEM TERMINU WAŻNOŚCI DO SPOŻYCIA DANEGO TOWARU "WOLĄ" GO PRZECENIĆ OD 25-80% (SPRZEDAŻ TOWARU PO KOSZTACH ALBO PONIŻEJ KOSZTÓW ZAKUPU) ABY TYLKO TRAFIŁ DO KONSUMENTA A NIE DO UTYLIZACJI ZA KTÓRĄ MUSI JESZCZE ZAPŁACIĆ FIRMA.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony