REKLAMADAN CAKE - baner główny (lipiec-sierpień)

Dzięki włączeniu do porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym (EOG) odpowiednich przepisów, produkty ekologiczne z Norwegii i Islandii, w tym ekologicznego norweskiego łososia, będzie można ponownie importować do Unii Europejskiej i wprowadzać do obrotu jako produkty spełniające wymogi określone w unijnych przepisach dotyczących produktów ekologicznych.

REKLAMAEUROCASH - belka w artykułach (II Etap)

(Pixabay CC0)

Ta długo oczekiwana decyzja, podjęta dziś przez Wspólny Komitet EOG, kładzie kres ośmioletniemu okresowi opóźnienia, kiedy to producenci ekologiczni z Norwegii i Islandii (państw EOG, których dotyczy ta kwestia) przestrzegali nieaktualnych przepisów, niestosowanych już na terenie UE. Dzięki przyjęciu wspomnianej decyzji ekologicznego łososia hodowanego i certyfikowanego zgodnie z unijnymi rozporządzeniami będzie można ponownie importować z państw EOG począwszy od 18 marca 2017 r.

Komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan z zadowoleniem przyjął dzisiejszą decyzję: – Cieszę się, że nasi partnerzy z EOG zdali sobie sprawę ze znaczenia wspólnych standardów oraz z korzyści, jakie przynoszą one producentom i konsumentom po obu stronach. Wprowadzone przepisy gwarantują równe warunki działania producentom ekologicznym z UE i EGO, z korzyścią dla obu stron. Komisja nigdy nie zgodzi się na obniżenie wysokich standardów w zakresie produktów wytwarzanych, importowanych i wprowadzanych do obrotu jako produkty ekologiczne. Naszą rolą jest zapewnienie zaufania konsumentów i zagwarantowanie wiarygodności logo produkcji ekologicznej UE.

UE po raz pierwszy przyjęła przepisy dotyczące produkcji ekologicznej i etykietowania produktów ekologicznych w 1991 r., a zaktualizowała je w 2007 r. – w wielu przypadkach wprowadzając bardziej rygorystyczne regulacje. Dodatkowe przepisy regulujące produkcję, w szczególności produkcję akwakultury ekologicznej, wprowadzono w późniejszym czasie, w 2009 r. Wszystkie te przepisy stały się obowiązkowe dla unijnych producentów w styczniu 2015 r., a opóźnienie we włączeniu nowych przepisów do porozumienia EOG doprowadziło do nierównego traktowania producentów i podmiotów gospodarczych.

Szczególnie jeśli chodzi o unijne przepisy z zakresu akwakultury dotyczące hodowli i certyfikacji ekologicznego łososia, opóźnienie to oznaczało, że produktów akwakultury z tych państw nie można było importować i sprzedawać jako produktów ekologicznych w UE, co rodziło konsekwencje dla producentów z państw EOG oraz importerów i przetwórców z UE.

Organy EOG zwlekały z przyjęciem nowych przepisów ze względu na nierozpatrzone wnioski o odstępstwa w niektórych kwestiach technicznych, zwłaszcza dotyczących stosowania mączki rybnej do karmienia przeżuwaczy i pewnej dozy elastyczności w zakresie etykietowania. Wnioski te obecnie wycofano.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"