REKLAMAJACOBS - ŚWIĘTA - Baner Główny (18.11 - 01.12.2019)
Centrum logistyczne Ocado CFC

Centrum logistyczne Ocado CFC (fot. mat. prasowe Ocado)

Ocado stosuje analitykę danych, uczenie się maszyn i sztuczną inteligencję w celu zmniejszenia strat żywności w łańcuchu dostaw. Firma usprawnia procesy logistyczne i prognozuje popyt z taką dokładnością, że nie musi utrzymywać zbędnych zapasów – relacjonuje Forbes.

REKLAMA

Jak wyjaśnia James Matthews, CEO Ocado Technology, analiza zachowań klientów sklepu online firmy Ocado, prowadzona z wykorzystaniem zaawansowanych algorytmów prognostycznych, pozwala bardzo dokładnie określić popyt na ponad 54 tys. produktów z oferty serwisu. Inteligentne programy dokonują codziennie ponad 20 mln prognoz. Dzięki temu udaje się zapewnić konsumentom stały dostęp do świeżej żywności, a jednocześnie minimalizuje się straty i unika gromadzenia zapasów.

Algorytmy prognozujące sprzedaż umożliwiają ponadto definiowanie czasu wprowadzenia i wysokości rabatów, dzięki czemu praktycznie wszystkie produkty sprzedają się, zanim stracą przydatność do spożycia.

Stosowana w Ocado technologia o nazwie the Hive (ul pszczeli) to system tysięcy współpracujących ze sobą robotów, który skraca czas procesów logistycznych – od przyjęcia dostawy, przez kompletację i zapakowanie zamówionych towarów, aż po wysyłkę do odbiorcy – do zaledwie pięciu godzin. Jak zapewnia Matthews w rozmowie z Forbesem, skompletowanie zamówienia składającego się z 50 produktów trwa tylko pięć minut, dzięki czemu minimalizuje się ryzyko uszkodzenia żywności, np. rozmrożenia się lodów.

Firma monitoruje ponadto flotę swoich pojazdów dostawczych. Kontrolowana jest temperatura w przestrzeni ładunkowej, dzięki czemu produkty są zawsze przewożone w odpowiednich warunkach termicznych.

Sztuczna inteligencja pozwala ponadto optymalizować trasy dojazdu. System dokonuje w tym celu ok. 9,5 mln kalkulacji na sekundę, dzięki czemu już w chwili złożenia zamówienia przez klienta znane są dokładnie wszelkie możliwe trasy dojazdu i opcje dostawy. Rozkłady jazdy wszystkich dostawczaków aktualizowane są w czasie rzeczywistym, z uwzględnieniem takich czynników, jak warunki pogodowe i drogowe, natężenie ruchu ulicznego czy nawet zapasy paliwa w poszczególnych pojazdach. Dzięki temu straty żywności w transporcie są niebywale niskie.

Źródło: forbes.com

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony