REKLAMAHELIO - Baner Główny - NATURA (21-27.10.2019)

(fot. materiały prasowe, Tesco Polska)

W środę weszła w życie ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, a dokładnie - część jej przepisów. W okresie przejściowym, przez najbliższe pół roku, przedsiębiorcy nie zapłacą opłat ani kar.

REKLAMAROS-SWEET - HURTUM.pl - Belka w artykułach (21-31.10.2019)

Ustawa nakłada na większość sklepów oraz hurtownie obowiązek zawarcia umowy z wybraną organizacją pozarządową i przekazywania jej nieodpłatnie żywności. Przez pierwsze dwa lata zwolnione będą z tego sklepy o powierzchni do 400 mkw., czerpiące co najmniej połowę przychodów ze sprzedaży żywności. Po tym okresie obowiązek zostanie poszerzony na wszystkie sklepy spożywcze o powierzchni minimum 250 mkw.

Z kolei 1 marca 2020 r. zaczną obowiązywać przepisy dotyczące kar za marnowanie żywności. Przedsiębiorcy zapłacą 10 groszy za każdy kilogram zmarnowanych artykułów spożywczych. Będą musieli sami obliczać to na koniec roku i wykonać przelew na konto organizacji charytatywnej do 30 kwietnia kolejnego roku. Kto tego nie zrobi, zapłaci karę od 500 zł do 10 tys. zł.

Pieniądze za wyrzucone produkty mają trafić - przez organizację pozarządowe - na cele charytatywne i pomoc społeczną. Te działania sklepów mają być monitorowane przez regionalne fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej.

Z kolei za brak umowy z organizacją pozarządową sklep może zapłacić nawet 5 tysięcy złotych kary, którą wymierzać mają inspektorzy ochrony środowiska.

Nowa ustawa w założeniu ma przeciwdziałać marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym wynikającym z marnowania żywności. Pomysłodawcy przepisów deklarowali, że głównym celem zmian jest włączenie dystrybutorów żywności do funkcjonujących i wprowadzanych mechanizmów w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności. Ustawodawca założył, że przekazywanie żywności organizacjom pozarządowym oraz innym przewidzianym ustawą osobom prawnym lub jednostkom organizacyjnym i przeznaczanie jej na cele charytatywne jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów ograniczania zjawiska marnotrawienia żywności.

Według jedynych dostępnych na ten moment badań sprzed 12 lat, w Polsce marnuje się 9 mln ton żywności, włączając w to straty po stronie konsumentów, dystrybutorów oraz producentów i rolników. Według szacunków Banków Żywności obecnie za około połowę marnowanej ogólnie żywności w Polsce odpowiadają konsumenci indywidualni, podobnie jak w całej Unii Europejskiej (53%), na drugim miejscu jest przemysł (19 proc.), zaś handel „marnuje” jedynie 5 proc. żywności.

Marnotrawstwo żywności to problem krajów wysokorozwiniętych. W Polsce na jednego Polaka przypada średnio 235 kg żywności zmarnowanej w ciągu roku. Dla porównania w krajach Afryki Subsaharyjskiej wskaźnik ten wynosi ok 6-11 kg.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 3

  • 3
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony