REKLAMAMarket Roku 2018  - baner główny

HANDEL I DYSTRYBUCJA

Pomysł na sklep

 

6 grudnia 2017, 11:24

Mimo postępującej konsolidacji w Polsce nadal działa aż około 100 000 sklepów ogólnospożywczych

Mimo postępującej konsolidacji w Polsce nadal działa aż około 100 000 sklepów ogólnospożywczych (fot. materiały prasowe)

Uruchomienie sklepu spożywczego to jedna z najczęstszych koncepcji, w sytuacji gdy ktoś chce spróbować swoich sił w biznesie. O przygodzie z handlem detalicznym można zacząć poważnie myśleć już wtedy, gdy dysponuje się kwotą 50 000 zł. Tyle w przybliżeniu kosztuje założenie niewielkiego osiedlowego sklepu lub przyłączenie się do sieci franczyzowej.

REKLAMAEC Alkohole - belka w artykułach - DRINCO II

Według ekspertów mimo dynamicznej ekspansji supermarketów wciąż opłaca się otwierać osiedlowe sklepy. Ponad 15 proc. Polaków kupuje wyłącznie w małych sklepikach. Większość konsumentów robi codzienne zakupy w sklepach blisko domu, a raz w tygodniu wybieramy się na większe zakupy do super- lub hipermarketu.

Delikatesy czy dyskont?

Planując otwarcie sklepu, w pierwszej kolejności należy ustalić, jacy są potencjalni klienci. W miejscach, gdzie mieszkają osoby bogatsze, lepiej sprawdzają się delikatesy, w biedniejszych regionach – sklepy dyskontowe. Dodatkowo powinniśmy sprawdzić konkurencję w okolicy naszego działania. Klientami sklepu mogą być mieszkańcy okolic, ale również całej miejscowości – wszystko zależy od dobrej reklamy i jakości prowadzonej działalności.

Przekonać klientów

Celem firmy jest zdobycie jak najszerszego grona stałych klientów. Spełnienie takiego założenia nie jest łatwe, ale cel ten osiągniemy, gdy zapewnimy:

- szeroki asortyment dobrej jakości produktów
- przystępne ceny towarów, ustalone na podstawie badania regionalnego rynku
- obsługę na najwyższym poziomie świadczoną przez wykwalifikowany personel, który potrafi również stworzyć miłą atmosferę
- dobrą informację o ofercie naszego sklepu
- ciągły rozwój działalności.

Niezbędna podstawa

Osoby zamierzające założyć sklep spożywczy, powinny mieć przynajmniej podstawową wiedzę na temat sprzedaży – w tym obsługi kasy fiskalnej, a także kształtowania cen (aby móc ustalać odpowiednią marżę, przy zachowaniu korzystnych cen dla klienta), potrzeb klientów – oraz umiejętność zarządzania personelem (jeśli zamierzamy zatrudnić kogoś do pomocy).

Poznaj swoje produkty

Wiedza o własnych produktach też jest niezbędna, ponieważ wpływa na jakość sprzedaży, to jest, przede wszystkim na umiejętność odpowiedniego wyeksponowania, zaprezentowania oferty, a to oznacza dobrą reklamę, czyli w efekcie – zysk. Należy edukować klienta, informować go o asortymencie – personel powinien przechodzić specjalistyczne szkolenia z wiedzy o produktach, ich przeznaczeniu, odpowiednim wykorzystaniu.

Pozwolenie na alkohol

Poszerzenie oferty sklepu spożywczego o taką grupę towarów jak napoje alkoholowe może zwiększyć obrót nawet o 20 proc., ale wymaga uzyskania płatnego zezwolenia. Sam proces uzyskania zgody na sprzedaż napojów alkoholowych wymaga zwykle dłuższego czasu, zwłaszcza że liczba wydawanych zezwoleń w każdej miejscowości jest określona. Wydawane są trzy różne oddzielne zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych:

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"