REKLAMAHELIO - Baner Główny - MASY (14-20.10.2019)
Artur Starek, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa

Artur Starek, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa

Wokół pieczywa mrożonego do wypieku narosło wiele mitów i nieporozumień. Konsumenci bywają straszeni chemią, l-cysteiną z ludzkich włosów, bakteriami itd. Tymczasem pieczywo to należy do najzdrowszych i najsmaczniejszych na rynku – przekonuje Stowarzyszenie Producentów Pieczywa.

REKLAMATOTA - belka w artykule (17-27.10.2019)

Przede wszystkim należy wyjaśnić nieporozumienie polegające na myleniu pieczywa mrożonego do wypieku z ciastem głęboko mrożonym. Pieczywo zapieczone i zamrożone, czyli inaczej pieczywo do wypieku, a ciasto głęboko mrożone to dwa zupełnie różne pojęcia. Pieczywo mrożone jest pieczywem wypieczonym w ok. 80 procentach. Następnie zostaje wystudzone i zamrożone, czyli poddane jednej z najstarszych, a przy tym naturalnej metodzie konserwacji. Niska temperatura w najlepszy sposób pozwala zachować świeżość produktu do momentu, aż zostanie dopieczony w około 20 proc. i trafi na sklepową półkę – chrupiący i pachnący. Finalny etap wypieku przebiega w sklepie, niemal na oczach konsumentów.

Drugi mit to przekonanie, że skoro pieczywo dopiekane jest w sklepie, a wcześniej przez dłuższy czas leży zamrożone w chłodni, to musi zawierać różne spulchniacze, ulepszacze czy konserwanty.

– Nie jest istotne, skąd pieczywo pochodzi, z dużej czy z małej piekarni, ze sklepu osiedlowego czy z dyskontu, ważny jest jego skład – im prostszy, tym lepszy: mąka, drożdże, zakwas, woda, sól, dodatek ziaren. Metoda produkcji, stosowana w przypadku pieczywa mrożonego do wypieku, jest tak naprawdę metodą rzemieślniczą, tradycyjną, tylko zamiast ludzkich rąk proces mieszania, zagniatania, formowania – wykonują maszyny. Jedyne, co różni pieczywo wypiekane metodą bake-off od wypiekanego metodą tradycyjną, to technologia wypieku, a nie skład – wyjaśnia Artur Starek, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa.

Czysta etykieta

Podstawową rolę w produkcji pieczywa odgrywa mąka. Jest kluczowym składnikiem ciasta (około 60 proc.) i ma największy wpływ na jakość gotowego pieczywa. Również, w sposób pośredni, wpływa na jego wartość żywieniową, ze względu na zawartość cukrowców, białek, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Odpowiednia jej jakość jest kluczowym elementem warunkującym otrzymanie pieczywa o odpowiednich cechach.

Na uwagę zasługuje fakt, że pieczywo przeznaczone do wypieku nie zawiera konserwantów. Proces jego produkcji nie wymaga ich stosowania, a samo mrożenie zapewnia odpowiedni poziom bezpieczeństwa mikrobiologicznego, czyli m.in. ochronę przed pleśniami, grzybami i bakteriami.

Pieczywo to nie zawiera również barwników. Zgodnie z obowiązującym prawem, w procesie produkcji pieczywa nie mogą być wykorzystywane żadne barwniki. Dotyczy to zarówno pieczywa wypiekanego w tradycyjny sposób, jak i pieczywa przeznaczonego do wypieku.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 69

  • 43
    BARDZO PRZYDATNY
  • 7
    PRZYDATNY
  • 12
    OBOJĘTNY
  • 7
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (3)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Madzia 3 4 miesiące temu

    Nadal nie wiem czy moge kupić zamrożony chleb w sklepie i bezpiecznie wypiec go w domowej kuchence

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Robak 2 6 miesięcy temuocena: 100% 

    Żadnych faktów, żadnych mitów. Artykuł kompletnie nic nie wnosi. Po co to w ogóle pisać takie puste treści? Nikt tego nie widzi? Sztuka dla sztuki, czy naprawdę autor nie potrafi dodać jakiejś merytorycznej treści?

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~xxxx 1 6 miesięcy temuocena: 100% 

    I nie dowiedzieliśmy się nic na temat głęboko mrożonego pieczywa sprzedawanego w większości dużych sklepów... Rzetelny artykuł, jak zawsze!

    oceń komentarz
REKLAMA
do góry strony