16 grudnia 2019
Na świecie prawie 1/3 nadającej się do spożycia żywności zostaje wyrzucona. Tesco od lat walczy z marnowaniem żywności na różnych płaszczyznach. Jednym z najbardziej...
Rada UE przyjęła dziś konkluzje w sprawie dalszych kroków mających na celu poprawę sposobów zwalczania i zapobiegania nieuczciwym praktykom w łańcuchu...
14 grudnia 2019
13 grudnia 2019
Co piąty Polak nie poszedłby w okresie świątecznym do restauracji, w której nie można zamówić stolika online – wynika z badania przeprowadzonego przez Grupę...
12 grudnia 2019
Ponad 60% Polaków doświadczyło nieodpowiedniego traktowania przez przełożonego, a blisko połowa padła ofiarą przemocy słownej. 46% deklaruje, że było mobbingowanych w...
24 listopada 2019
21 listopada 2019
Na początku tego roku miała swoją premierę aplikacja mobilna MAGO AR SHOPFITTING, stworzona przez jednego z największych producentów wyposażenia sklepowego, firmę MAGO...
11 grudnia 2019
6 grudnia 2019
2 grudnia 2019
15 grudnia 2019
Zgodnie z założeniami programu Cargo Bikes in Urban Mobility Miasto Gdynia udostępnia lokalnym przedsiębiorcom i organizacjom pozarządowym elektryczne rowery towarowe. Z takiej...
10 grudnia 2019
Rozwiązania PayPo są od teraz dostępne w e-sklepie Answear.com. - Nie zamierzamy zwalniać tempa. Koncentrujemy się na pozyskaniu kolejnych, największych firm e-commerce w Europie...
PRZEMYSŁ I PRODUCENCI
PRAWO I FINANSE
8 listopada 2019, 11:58
wiadomoscihandlowe.pl
Jak zapowiedziała Izabela Kucharska, zastępca głównego inspektora sanitarnego, podatkiem miałyby zostać objęte wszystkie produkty, zawierające przynajmniej 5 gramów cukru na 100 gramów produktu.
- Liczę na to, że w nowej kadencji Sejmu uda się taki projekt przeprowadzić – powiedziała Kucharska w rozmowie z serwisem money.pl. Dodała jednocześnie, że cena tego typu produktów mogłaby wzrosnąć nawet o 20%. Celem jest jednak edukacja żywieniowa i zmniejszenie problemów z nadwagą wśród polskiego społeczeństwa.
Ekspertka podkreśliła, że pieniądze z podatku miałyby zostać przekazane na poprawę zdrowia publicznego w Polsce. Obecnie kwestia podatku cukrowego jest etapie konsultacji ze środowiskami medycznymi, a także producentami. – Producenci chętnie siadają do rozmów i chcą zmniejszyć zawartość cukru w swoich produktach – powiedziała Kucharska.
Aż trzy spośród dziesięciu najważniejszych informacji kończącego się tygodnia
Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas powiedział, że podatek cukrowy to działanie
Poleć innym
Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zdjęć: 11
zdjęć: 120
zdjęć: 9
zdjęć: 79
29 listopada 2019
zdjęć: 6
26 listopada 2019
22 października 2019
28 września 2019
19 września 2019
Na portalu wiadomoscihandlowe.pl używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.