REKLAMAPEKAES - baner glówny 16-22.09.2019

(fot. wiadomoscihandlowe.pl/ Łukasz Rawa)

Grzegorz Juszczak, dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zaproponował podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy wprowadzenie tzw. podatku od cukru. Propozycji przyklasnęła wiceminister zdrowia Józefa Szczurek-Żelazko. Jednak oficjalnie resort nie pracuje nad żadnymi zmianami. Czy branża powinna spodziewać się nowej daniny? Tak, kiedy kasa budżetowa zaświeci pustkami – przewidują eksperci.

REKLAMAProxi Cloud Belka w artykułach_wrzesien

Podatek od produktów z wysoką zawartością cukru – tj. powyżej 5 g na 100 ml produktu wprowadziły takie kraje, jak m.in. Kanada, USA, Australia, Francja, Finlandia czy Węgry. Według ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego najskuteczniejsze jest opodatkowanie w taki właśnie sposób – oparte na stałej wartości cukru dla ciężaru lub ilości danego produktu. Podatkiem byłyby więc obciążone np. wyroby zawierające powyżej 5 g cukru na 100 g lub 100 ml. Chodzi m.in. o takie produkty jak słodzone napoje, batony, wafle, czy dosładzane płatki śniadaniowe.

Więcej na temat sytuacji na rynku słodyczy i przekąsek będzie można się dowiedzieć podczas listopadowego Kongresu Słodycze i Przekąski 2010, który odbędzie się w warszawskim Hotelu Victoria. Kliknij i zarejestruj swój udział w konferencji.

KONGRES SŁODYCZE I PRZEKĄSKI 2019 – AGENDA / REJESTRACJA

– Sytuacja dojrzała do tego, że potrzebna jest interwencja fiskalna. Opodatkowanie produktów z wysoką zawartością cukru jest bardzo skuteczne i ogranicza spożycie cukru, co pokazały doświadczenia innych państw – przekonywał na początku września br. podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy Adam Niedzielski pełniący obowiązki prezesa NFZ.

Z kolei wiceminister zdrowia, Józefa Szczurek-Żelazko dodała: – Minister zdrowia będzie inicjował rozmowy dotyczące rozwiązań fiskalnych. Ewentualne rozwiązania będą szeroko konsultowane m.in. z producentami.

Zapytaliśmy Ministerstwo Zdrowia o to, kiedy zamierza te rozmowy zainicjować, kto oprócz producentów weźmie w nich udział i czy ministerstwo ma już jakiś pomysł odnośnie rozwiązań fiskalnych, o których mówiła wiceminister. Z odpowiedzi, którą otrzymaliśmy wynika, że nie są prowadzone żadne prace legislacyjne, które dotyczyłyby opodatkowania wybranych grup żywności, a zadaniem Ministerstwa Zdrowia jest „opracowywanie i koordynacja realizacji programów zdrowotnych”. Również Ministerstwo Finansów nic na temat takiego podatku nie wie i zaznacza, że konkrety musiałby przygotować resort zdrowia.

Przypomnijmy, że już w czerwcu 2018 roku wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski zadeklarował, że jest zwolennikiem wprowadzenia w Polsce podatku od cukru na wzór tego z Wielkiej Brytanii. Potem jednak ministerstwo niechętnie poruszało ten temat. Od kwietnia 2018 roku w Wielkiej Brytanii obowiązuje tzw. sugar tax. Tamtejszy rząd dał producentom wybór. Mogli zmienić skład produktów albo zapłacić nowy podatek.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 5

  • 5
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~D. 1 8 dni temu

    Niedlugo opodatkuja wszystko, zeby miec kase na rozdawnictwo

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
REKLAMA
do góry strony