REKLAMAMASPEX - Baner Główny (01-16.10.2019)
Niesprzedane pieczywo następnego dnia nie nadaje się do sprzedaży

Niesprzedane pieczywo następnego dnia nie nadaje się do sprzedaży (Pixabay.com)

Dyscyplinarne wyrzucanie pracowników z pracy za podjadanie towarów przeznaczonych do utylizacji to wciąż praktyka wielu pracodawców. Pojawia się pytanie, czy taka kara nie jest na wyrost – pyta „Dziennik Gazeta Prawna".

REKLAMA

Dyskusja na temat zwolnień za podjadanie produktów spożywczych przez pracowników sklepów powróciła wraz z uchwaleniem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Zgodnie z nowymi przepisami, większe sklepy będą musiały przekazywać niesprzedaną żywność organizacjom pożytku publicznego. Czy zwalnianie pracowników, zwłaszcza za podjadanie produktów uszkodzonych, często przeznaczonych na tzw. odpad (czyli do utylizacji), jest etyczne.

Przedstawiciele związków zawodowych poinformowali gazetę, że taka sytuacja miała miejsce w Bartoszycach w sklepie należącym do Biedronki. Latem pracę straciło tam łącznie 11 osób, a wcześniej z tego samego powodu zostało zwolnionych po kilka osób w placówkach znajdujących się w trzech innych miejscowościach. Piotr Adamczak, przewodniczący „Solidarności” w Biedronce powiedział, że jako powód podawano, że pracownik nie uiścił opłaty za zjedzony towar. Zapłata nie była niemożliwa, ponieważ, produkty były niepełnowartościowe i wycofane ze sprzedaży.

– Do podobnych zdarzeń dochodzi w innych sieciach handlowych. Swego czasu głośny był przypadek zwolnienia pracownicy Stokrotki, która jadła przeznaczone do utylizacji banany i skrawki wędlin. Za podjadanie umowę o pracę tracili też pracownicy innych marketów – podaje „DGP”. W tekście padają też przykłady zwolnień za zjadanie produktów przez pracowników Auchan i Tesco.

Robert Stępień, radca prawny z kancelarii Raczkowski, Paruch tłumaczy, że podjadanie produktów należących do pracodawcy jest w każdym przypadku naruszeniem obowiązków pracowniczych. Wyjątkiem jest sytuacja, w której pracodawca dopuścił taką praktykę lub dał do zrozumienia, że ją akceptuje. Nie ma znaczenia, jakie jest przeznaczenie podjadanych produktów. Nawet, jeśli będą one przeznaczone na straty, pracownik nie powinien zjadać towaru bez zgody pracodawcy.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 6

  • 3
    BARDZO PRZYDATNY
  • 2
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony