REKLAMAROS-SWEET - MORESO - baner glówny (wrzesień 2018)

(fot. pixabay.com)

Przeciętny Europejczyk spożywa ponad 60 kg mięsa rocznie. Zatem, jak policzyli autorzy raportu „Mięsny Atlas”, w ciągu całego swojego życia zje: 4 woły, 4 barany, 46 wieprzy, 46 indyków, 12 gęsi, 37 kaczek i aż 945 kurczaków. Spożycie mięsa w Polsce jest jeszcze wyższe i oscyluje wokół 72 kg rocznie na osobę.

REKLAMARTA - Belka w artykułach - wrzesień 2018

W naszym kraju wydatki na mięso i jego przetwory stanowią ponad jedną czwartą całkowitych wydatków gospodarstw domowych na żywność. Coraz chętniej wkładamy do koszyka wołowinę i drób, zaś spożycie wieprzowiny spada, ale tylko nieznacznie – statystyczny Polak zjada obecnie między 39 a 42 kg mięsa wieprzowego w różnej postaci rocznie. Mimo spadków to wciąż dużo więcej niż drobiu, którego konsumujemy już przeciętnie 29 kg na osobę rocznie. Według ekspertów spożycie mięsa ma jeszcze potencjał wzrostowy. Wskazują oni, że w krajach takich jak Izrael, Stany Zjednoczone i Australia spożycie mięsa jest wyższe niż w Polsce i oscyluje w granicach 80-90 kg na głowę.

W kierunku Zachodu

Obecnie konsumenci oczekują od mięsa wysokiej zawartości białka, małej zawartości tłuszczu, łatwości w przygotowaniu oraz oczywiście niskiej ceny. Drób spełnia te wszystkie wymagania, stąd rosnąca popularność tego rodzaju mięsa. To zresztą tendencja spójna z trendami obserwowanymi w zachodnich gospodarkach Unii Europejskiej oraz w Stanach Zjednoczonych.

Na zwiększone zainteresowanie wołowiną wpływają natomiast zupełnie inne czynniki – przede wszystkim jej dobra reputacja, a także w pewnym stopniu moda i prestiż. Trzeba jednak podkreślić, że rynek wołowiny w naszym kraju odbudowuje się bardzo powoli. Średnie roczne spożycie mięsa wołowego w Europie wynosi 17 kg na osobę, we Francji jest to 24 kg, w Niemczech 12 kg, a w Polsce konsumpcja wynosi niewiele ponad 2 kg. Dla porównania w latach 90. jej spożycie wynosiło średnio około 17 kg na osobę, głównie ze względu na wykorzystanie wołowiny do produkcji przetworów.

Mięso wygrywa

O doniosłej pozycji wieprzowiny i drobiu w naszej diecie świadczy m.in. to, że mięso wciąż jest najczęstszym składnikiem obiadu w Polsce – jak wynika z danych zawartych w opracowaniu „Wzory jedzenia a struktura społeczna”, zawiera je prawie połowa posiłków obiadowych spożywanych w naszym kraju, co oznacza, że mięso wyprzedza ziemniaki, zupę i surówki, nie wspominając już o gotowanych warzywach. W przypadku śniadania – ponad 46% konsumentów decyduje się na jakiegoś rodzaju wędlinę, a w porze kolacji niewiele mniej, bo ok 40%. Blisko 5% z nas lubi zjeść wieczorem mięso na ciepło.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 3

  • 3
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony