REKLAMAMarket Roku 2018  - baner główny
żywność regionalna

żywność regionalna (fot. mat. prasowe E.Leclerc)

Według najnowszych danych niemal 35 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny.Czas to zmienić. W kampanię, która promuje rozsądne podejście do żywienia angażują się sieci handlowe.

REKLAMAEC Alkohole - belka w artykułach - DRINCO II

Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. To wyniki najnowszego badania „Nie marnuj jedzenia 2017”. Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Żywności 19 Banków Żywności w całej Polsce organizuje warsztaty kulinarne i konferencje. W tym roku działania te zostały objęte partnerstwem strategicznym przez sieć Lidl Polska.

Z badań Kantar MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności (X.2017) wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo (51 proc.), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.), a także jogurty (16 proc.). Wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są natomiast: przegapienie terminu przydatności do spożycia (34 proc.) czy zbyt duże zakupy (15 proc.), co oznacza, że zdarza się nam kupować zdecydowanie więcej niż potrzebujemy.  

- Liczba osób, które przyznają się do marnowania jedzenia jest od lat utrzymuje się na pewnym, stałym poziomie. Cieszy fakt, iż od kilku lat Polacy nie deklarują, że marnują więcej. Jednak dane te mobilizują nas do jeszcze bardziej wytężonej pracy na rzecz edukacji społeczeństwa, jak nie marnować jedzenia – Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Zjawisko marnowania żywności dotyczy nie tylko osób dorosłych. Takie zachowania można zaobserwować także u dzieci. W największych ilościach młodzież pozostawiała niezjedzone ziemniaki, a następnie pieczywo, owoce, warzywa, jak wynika tym razem z badań realizowanych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW). Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzone około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności.

- Należy podkreślić, że dane dotyczą głównie pozostawianych porcji na talerzu, a nie wszystkich wyrzucanych produktów w domu np. przeterminowanych lub nieświeżych, zatem ilość zmarnowanej żywności przez młodzież mogłaby być znacznie większa – uzupełnia dr inż. Maria Kowalewska, dyrektor ds. edukacji Federacji Polskich Banków Żywności.

Okazuje się, że jedną z przyczyn marnowania jedzenia przez uczniów są zbyt krótkie lub zbyt wczesne przerwy obiadowe w szkole. Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli  w 11 z 20 kontrolowanych szkół nie zapewniono 20-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie obiadu przez wszystkich chętnych uczniów.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 5

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 4
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~smakosz 1 2 miesiące temuocena: 0% 

    Nie dziwota, że wyrzucają skoro jakość pieczywa i wędlin jest podła... Pieczywo odpiekane, na drugi dzień nie nadaje się już do niczego (chyba, że ktoś ma świnie lub kury), a wędlina ucieka z lodówki po 2 dniach (oślizgła i ociekająca wodą). Kiedyś chleb, leżał w kredensie kilka dni, a wędlina po prostu wisiała w komórce i nic się z nią nie działo. Teraz to już tylko wspomnienie... Chemia, chemia, chemia...

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony
"