REKLAMARetail FMCG Congress - Banner Główny - lipiec 2020
Na spożycie ilościowe żywności w Polsce spory wpływ ma m.in. rozwój gastronomii

Na spożycie ilościowe żywności w Polsce spory wpływ ma m.in. rozwój gastronomii (fot. materiały prasowe/zdjęcie ilustracyjne)

Jak wynika z danych GUS, w 2019 r. utrzymała się tendencja spadkowa spożycia wielu podstawowych artykułów żywnościowych. Odnotowane spadki dotyczyły zwłaszcza warzyw (-3,9 proc.) oraz ryb i owoców morza (-3,6 proc.), ale nie tylko.

REKLAMAWH Market NETTO_belka w artykulach_lipiec-sierpień 2020

Miniony rok przyniósł także spadek spożycia mleka (-2,4 proc.), mięsa (-2,3 proc.), pieczywa i produktów zbożowych (-2,2 proc., w tym samo pieczywo zanotowało -5,4 proc.), olejów i tłuszczów (-1,9 proc.) oraz wędlin i przetworów mięsnych (-1,5 proc.).

A czego Polacy zjedli w minionym roku więcej? Najbardziej wzrosło spożycie serów i twarogów (2,3 proc.), a także owoców (1,1 proc.).

Według GUS, wpływ na spadki spożycia produktów z niektórych kategorii mógł mieć wzrost wydatków Polaków na gastronomię. Pieniądze przeznaczone przez naszych rodaków na ten cel wzrosły w 2019 r. zauważalnie, bo aż o 4,6 proc.

- Poziom spożycia artykułów żywnościowych zależy w dużym stopniu od dochodów osiąganych przez gospodarstwa domowe. Wraz ze wzrostem ich zamożności, wyższy był poziom spożycia niektórych artykułów żywnościowych takich jak pieczywo i produkty zbożowe, mięso, warzywa, owoce, sery i twarogi oraz wody mineralne i źródlane - zauważa GUS.

O co chodzi z grupami kwintylowymi widocznymi na wykresie? I grupa to gospodarstwa najuboższe, II to gospodarstwa nieco zamożniejsze, i tak aż do V grupy, w skład której wchodzą najbogatsze gospodarstwa domowe w Polsce.

Urząd podkreśla też, że na poziom spożycia żywności wpływają również nawyki żywieniowe Polaków oraz dostępność i ceny produktów żywnościowych, powiązane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie charakteryzują się nieco innym modelem żywienia niż gospodarstwa domowe zamieszkujące miasta.

Dane GUS pokazują, że w 2019 r. wydatki na żywność i napoje bezalkoholowe miały najwyższy udział w strukturze wydatków ogółu gospodarstw domowych. Średnio przekroczyły 25,1 proc. (najwyższy wynik od 2008 r.; rok temu 24,8 proc.), przy czym stanowiły od 21,1 proc. w gospodarstwach pracujących na własny rachunek poza gospodarstwem rolnym, aż do 31,7 proc. w gospodarstwach rolników.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony