REKLAMAWitpak, baner główny (lipiec-sierpień 2019)

HoReCa - rynek gastronomiczny

 

25 czerwca 2019, 11:01

Przeciętne wydatki polskich konsumentów na restauracje i hotele wzrosły o 9,7 proc. – podaje „Dziennik Gazeta Prawna”.

REKLAMABIG InfoMonitor_belka w artykułach

(fot. rovenimages.com)

W ubiegłym roku w przeliczeniu na osobę w gospodarstwie domowym wydatki na restauracje i hotele wyniosły miesięcznie prawie 59 zł i były o 9,7 proc. wyższe niż w roku poprzednim – informuje „Dziennik Gazeta Prawna” za GUS. 

Wraz ze wzrostem popytu, rośnie liczba punktów gastronomicznych. Jeszcze w 2000 r. w Polsce było nieco ponad 8,5 tys. restauracji, a w 2017 r. już ponad 20,1 tys. Jak czytamy w „Dzienniku Gazecie Prawnej”, w zeszłym roku wydatki liczone na osobę na restauracje i hotele pochłaniały 5 proc. ogólnych wydatków gospodarstwa domowego, czyli o 0,4 pkt proc. więcej niż w roku poprzednim i o 3,6 pkt proc. więcej niż w 2000 roku.

Więcej w „Dzienniku Gazecie Prawnej”
 

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony