REKLAMAKongres SŁODYCZE I PRZEKĄSKI 2017 - duży banner

(fot. ŁR)

Rodzimi konsumenci coraz częściej są w stanie zapłacić więcej, aby otrzymać lepszą jakość. Trend dotyczy wielu branż, w tym także FMCG. Producenci i detaliści przyznają, że wybór droższych i lepszych wyrobów mięsnych staje się powoli codziennością.

REKLAMAEC Alkohole - belka w artykułach - DRINCO II

Tę tezę potwierdza chociażby „Global Premiumization Report”, opracowany przez Nielsena. Z badań wynika, że wprowadzenie na rynek nowego produktu premium powodowało wzrost liczby konsumentów. Tak było w przypadku różnych branż, nie tylko mięsnej.

W przypadku Polski oczywiście nie ma co liczyć na szał zakupowy spowodowany pojawieniem się na rynku nowego produktu z wyższej półki, ale z pewnością klienci zainteresują się nim, nawet jeśli będzie kosztował nieco więcej. Mięso, według raportu Nielsena, znajduje się na czwartym miejscu w rankingu produktów, za które Polacy są w stanie zapłacić więcej. 30% badanych deklaruje, że kupi droższe mięso, jeśli tylko będzie ono odpowiednio wysokiej jakości.

Przedstawiciele branży wędliniarskiej wyraźnie dostrzegają tendencję wzrostową w segmencie premium. Zdaniem Waldemara Jakubusa, menadżera ds. zarządzania marżą sprzedaży w Zakładach Mięsnych Dobrowolscy, zakup lepszej jakości wędliny to dla Polaków już nie jest jednorazowy, przedświąteczny wyskok. – Sprzedaż wędlin premium cały czas jest na fali wznoszącej, pojawia się coraz szersza oferta na rynku. Te produkty, w cenie przystępnej dla konsumenta, stają się codziennością w jego  zakupach – przyznaje. Jednak sam fakt zwiększonego popytu na produkty premium nie gwarantuje jeszcze sukcesu sprzedażowego. Kluczem, oprócz wysokiej jakości, okazuje się być oddanie „nastroju” danego regionu. – Na Podkarpaciu wędliny są tradycyjnie wędzone. Smak powinien być intensywny, naturalne przyprawy, takie jak pieprz, muszą być mocno wyczuwalne. Ważna jest też odpowiednia konsystencja oraz forma użytych siatek. Mięso powinno być uwędzone na kolor ciemno- lub lekko brązowy – drzewem olchowo-bukowym – podkreśla Jakubas.

Podobny trend zauważa również Waldemar Sznajdrowski, prezes Zakładów Mięsnych Niewieścin. – Jeżeli chodzi o wędliny, to statystyki pokazują, że następuje wzrost konsumpcji produktów wysokiej jakości. Ten trend jest już mocno rozwinięty w Polsce. Konsumenci zwracają uwagę na to, jakie produkty wybierają – przyznaje Sznajdrowski. Przyczyn takiego stanu rzeczy dopatruje się w dwóch rzeczach: po pierwsze w coraz bardziej zasobnym portfelu a po drugie w stale rosnącej wiedzy kupujących. – To efekt przekazu medialnego i hałasu robionego wokół produktów premium i „zdrowej żywności”. Klienci jeszcze być może nie do końca się orientują we wszystkim, ale czytając etykietę, wiedzą, że nie powinno być tam konserwantów, interesują się tym, jaki jest skład produktu. To skutkuje tym, że klienci coraz częściej nabywają lepsze wyroby – mówi Sznajdrowski. Przyznaje także, że w przypadku ZM Niewieścin istnieje pewna grupa produktów, w przypadku której, jak tłumaczy prezes, nie da się już osiągnąć lepszej jakości. Wymienia tu chociażby kabanosy, szynkę pieczoną czy kiełbasę polską, długodojrzewającą. Podkreśla jednocześnie, że nie zawsze produkty premium muszą się wiązać z dłuższym i droższym procesem przygotowania. – Wbrew pozorom produkty bardzo przetworzone często wymagają użycia skomplikowanych technologii. Wszystko zależy od produktu – mówi.

A co czeka nas w przyszłości? Specjaliści z branży twierdzą, że co prawda tańsze wędliny i mięso z pewnością zawsze znajdą swoich nabywców, jednak wszechobecny, prozdrowotny i proekologiczny prąd okaże się silniejszy. Krótko mówiąc, klienci będą kupować coraz więcej produktów premium.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 5

  • 4
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"