REKLAMATORK - Baner główny
Stoisko warzywno-owocowe

Stoisko warzywno-owocowe

Europarlamentarzyści zaapelowali do państw UE o ograniczenie marnowania żywności o 30 proc. do 2025 roku oraz o 50 proc. do 2030 roku – podaje serwis interia.pl.

Komisja Europejska policzyła, że na naszym kontynencie marnuje się 88 mln ton jedzenia rocznie, czyli 173 kg na osobę. Koszty z tym związane są szacowane na 143 mld euro. W Polsce marnujemy rocznie 9 ton żywności, co stawia nas na piątym miejscu w Unii Europejskiej – podaje interia.pl powołując się na dane Greenpeace Polska.

Wyrzucanie do kosza rocznie 9 mln ton jedzenia oznacza zmarnowanie ponad 1,72 mld metrów sześciennych wody, które wykorzystano do jej produkcji. Eksperci Greenpeace mówią, że to tak, jakby każdy Polak codziennie przez rok wylewał sto 1,5-litrowych butelek wody. To również szkodliwe emisje do atmosfery, odpowiadające łącznym emisjom dwutlenku węgla wszystkich samochodów osobowych w Polsce przez rok – 22,77 mln ton dwutlenku węgla”.

Do tej pory przepisy przeciwdziałające marnotrawstwu żywności wprowadzono we Włoszech, Francji, Czechach i Belgii.

Więcej na ten temat w serwisie interia.pl

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Klient 1 miesiąc temu

    Markety w Polsce wolą wyrzucać żywność niż sprzedać przecenioną żeby mieć lepszy wynik w centrali....

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony
"