REKLAMARetail FMCG Congress - Banner Główny - lipiec 2020
Fot. Makro Polska

Fot. Makro Polska (W spotkaniu wzięło udział ponad 80 uczniów szkół gastronomicznych)

Sieć hurtowni Makro Polska rusza z nową odsłoną bezpłatnych spotkań edukacyjnych Mikser Kulinarny, organizowanych w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. 

REKLAMAWH Market NETTO_belka w artykulach_lipiec-sierpień 2020

Oprócz uczestnictwa w warsztatach oraz prelekcjach, uczniowie szkół gastronomicznych mogą wziąć udział w rywalizacji do Ogólnopolskiego Testu Kulinarnego – konkursu w formie edukacyjnej ścieżki wyzwań. Pierwsze spotkanie w nowej formule odbyło się 21 lutego w Akademii Inspiracji Makro w Krakowie.

Program Szef dla Młodych Talentów funkcjonuje w Makro Polska od kilku lat. W IV edycji programu firma przygotowała odnowioną odsłonę bezpłatnych spotkań edukacyjnych Mikser Kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.

Uczestnicy Miksera mają okazję wziąć udział w pokazach kulinarnych oraz prelekcjach poprowadzonych przez czołowych przedstawicieli polskiej branży gastronomicznej. Ponadto w ramach spotkań edukacyjnych mogą uczestniczyć w rywalizacji do Ogólnopolskiego Testu Kulinarnego – pierwszego tego rodzaju konkursu w postaci ścieżki wyzwań, sprawdzającej wiedzę teoretyczną i praktyczną. Uzbieranie największej liczby punktów za aktywność oraz test sprawdzający wiedzę teoretyczną umożliwi najaktywniejszym uczestnikom awans do konkursu.

Pierwsze spotkanie w odświeżonej odsłonie odbyło się w Akademii Inspiracji Makro w Krakowie pod hasłem przewodnim „Ryba – od głowy do ogona. Wszystko, co musisz wiedzieć o rybach”. Wzięło w nim udział ponad 80 uczniów szkół i klas gastronomicznych. Partnerem spotkania był „Polski Karp”, organizacja producentów zrzeszająca blisko 70 gospodarstw w całej Polsce.

Na uczestników czekał pokaz kulinarny poprowadzony przez Jana Filipczyka, szefa kuchni restauracji „Cichy Potok” oraz Zbigniewa Sonika, szefa kuchni Akademii Inspiracji Makro w Krakowie. Wspólnie z uczestnikami szefowie przyrządzili zupę miso z karpiem w cieście faworkowym oraz karpia pieczonego z mini patisonem i boczniakiem różowym.

Podczas spotkania odbyła się także prelekcją, poprowadzona przez przedstawiciela organizacji „Polski Karp”. Uczniowie dowiedzieli się m.in. w jaki sposób ocenić świeżość ryby, jakie istnieją metody hodowli oraz sposoby filetowania ryb, w tym trymowanie.

Dla aktywnych uczestników spotkania przewidziano upominki, m.in. koszulki przekazane przez partnera programu – firmę ChemaN, a także książki „Elementarz Młodego Kucharza” wydane przez Makro Polska.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony