REKLAMATZMO - Bella - Baner Główny (28.05- 11.06.2020)

HoReCa - rynek gastronomiczny

 

9 kwietnia 2020, 18:45

Ryby

Ryby

Warszawscy restauratorzy połączeni w inicjatywie #WspieramGastro walczą o przetrwanie branży dotkniętej 90% spadkiem obrotów. W tydzień stworzyli niezależną platformę do zamawiania jedzenia z restauracji - wspieramgastro.warszawa.pl, która będzie wspierana przez Urząd m.st. Warszawy.

REKLAMANutrend - MAGNESLIFE LIQUID - belka w artykułach (03-08.06.2020)

#WspieramGastro to hasło, które powstało w obliczu pandemii i kryzysu w branży, który został spowodowany zamknięciem restauracji w związku z wejściem w życie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 13 marca, które nakazało zamknięcie m.in. wszystkich lokali gastronomicznych. Za inicjatywą stoi Tomasz Czudowski - właściciel restauracji Ale Wino, Forty i cukierni Kukułka oraz Enio Chłapowski-Myjak, właściciel restauracji i klubu Mr. OH. Akcja zrzesza grupę restauracji, barów, kawiarni i klubów reprezentującą ponad 100 lokali gastronomicznych w Warszawie i zatrudniających łącznie blisko 3000 osób. 

Spółdzielczość platformy polegać będzie na dobrowolności przystępowania, wspólnej domenie dla wszystkich restauracji promującej hasło #WspieramGastro i sprzeciwie wobec prowizji, które na portalach do zamawiania online sięgają 40% sprzedaży.

Rynek restauracji z dnia na dzień stanął nad przepaścią. Wiele restauracji odczuwa załamanie przychodów o 80%-90% przez zamknięcie lokali gastronomicznych, co z kolei powoduje natychmiastowy spadek płynności przedsiębiorstw. 90% przychodów przeznaczanych jest na koszty, z czego większość to koszty stałe (czynszu, wynagrodzeń i sprzętów), które przedsiębiorcy wciąż muszą ponosić pomimo prawnego ograniczenia funkcjonowania restauracji i barów.            
        
- Połączyliśmy siły, by utrzymać nasze firmy, w sumie tysiące osób pracujących z nami, a także naszych dostawców i partnerów, którzy w gastronomii tworzą długi łańcuch zaopatrzenia - od producentów żywności po sprzedawców. Nie jesteśmy obojętni na kulturalną tkankę naszych miast, której unikalny charakter jest w istotnym stopniu współtworzony przez lokalne restauracje, bary, kawiarnie - mówi Tomasz Czudowski, właściciel restauracji Ale Wino, Forty.

Inicjatorzy akcji #WspieramGastro stworzyli postulaty dla rządu w związku z wprowadzoną Tarczą antykryzysową, z którymi bezskutecznie starali się dotrzeć do Ministerstwa Rozwoju. Pomocną dłoń wyciągnęły do nich władze samorządowe: - Udało nam się dotrzeć do Prezydenta m.st. Warszawy - Rafała Trzaskowskiego, któremu bliskie były nasze cele. Odbyliśmy kilka długich rozmów z Prezydentem Michałem Olszewskim i Dyrektorem Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu m.st. Warszawy Grzegorzem Kaczorowskim, z którymi udało nam się wypracować istotne zwolnienia podatkowe, obniżki czynszów i opłat. Miasto wypuściło już pierwszą transzę pomocy dla przedsiębiorców - nie tylko z gastronomii. Mamy też obietnicę dalszego wsparcia. Dodatkowo urzędnicy Ratusza będą promować powstającą warszawską platformę do zamawiania jedzenia z restauracji - wspieramgastro.warszawa.pl. Chcemy promować hasło “zamów raz w tygodniu dostawę z restauracji”. Liczymy, że nasi goście mając bezpośredni kontakt z restauracjami przez naszą platformę wrócą do ulubionych miejsc, które niekoniecznie kojarzą się z dostawami - mówi Enio Chłapowski-Myjak, właściciel restauracji i klubu Mr. OH.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony