REKLAMAMarket Roku 2018  - baner główny

HANDEL I DYSTRYBUCJA

PRZEMYSŁ I PRODUCENCI

 

2 października 2017, 08:00

Założeniem projektu MOST jest wprowadzenie nowatorskiego podejścia do budowania społecznej odpowiedzialności wśród wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego (fot. materiały prasowe)

Założeniem projektu MOST jest wprowadzenie nowatorskiego podejścia do budowania społecznej odpowiedzialności wśród wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego (fot. materiały prasowe)

Jak chronić żywność przed zmarnowaniem? Wystarczy przekazać ją do odpowiedniej organizacji np. Bankom Żywności. Kto może przekazać żywność? Jakie produkty są potrzebne i w końcu z czym wiąże się przekazanie darowizny? Oto ABC przedsiębiorcy-darczyńcy.

REKLAMAEC Alkohole - belka w artykułach - DRINCO II

Darowizna żywnościowa to bezpłatne przekazanie należącej do przedsiębiorcy żywności, produktu lub półproduktu, na rzecz wybranego przez siebie podmiotu. Od 1 października 2013 r. każdy przedsiębiorca, który posiada żywność i chce się nią dzielić może przekazać Bankom Żywności darowiznę żywnościową bez żadnych obciążeń podatkowych. Producenci, dystrybutorzy żywności oraz wszyscy inni przedsiębiorcy mogą skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT przekazanej darowizny, a jej wartość mogą wliczyć w koszty uzyskania przychodu. Reguluje to ustawa o podatku VAT. Należy pamiętać, że warunkiem zwolnienia darowizny od podatku VAT jest jej przekazanie na rzecz organizacji pożytku publicznego. VAT-u nie zapłaci się również wtedy, gdy darowizna będzie przeznaczona na cele działalności charytatywnej prowadzone przez te organizacje.  

„Federacja Polskich Banków Żywności oraz poszczególne Banki Żywności są organizacjami pożytku publicznego, co oznacza, że każda darowizna przekazywana na nasze cele spełnia wymogi ustawy o podatku VAT” - mówi Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. „Obecnie prowadzimy duży program wdrożenia innowacyjnej procedury MOST (Ograniczenie Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa), którego celem jest jeszcze większe zaangażowanie producentów i dystrybutorów żywności w pomoc najbardziej potrzebującym, a co za tym idzie – przekazywaniu żywności i ograniczeniu jej marnowania”. – dodaje.

Banki Żywności przyjmują wszystkie kategorie produktowe, które są bezpieczne dla zdrowia (w terminie przydatności do spożycia). Jak należy przekazać żywność? Na samym początku należy sprawdzić jakie produkty i w dokładnie jakiej ilości chce się przekazać. Następnie należy skontaktować się z wybranym Bankiem Żywności w celu ustalenia zasad odbioru darowizny. Ostatnim krokiem jest przygotowanie dokumentów (przekazania darowizny i odliczenia jej od podatku VAT).

Wejdź na www.projektmost.niemarnuje.pl oraz www.bankizywnosci.pl i dowiedz się więcej o procedurze Ograniczenie Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa (MOST), która jest ułatwieniem współpracy między firmami, a organizacjami zajmującymi się redystrybucją żywności, a co za tym idzie zachęceniem do przekazywania żywności i ograniczeniem skali jego marnotrawstwa.

Projekt MOST został dofinansowany z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach I konkursu w programie Innowacje Społeczne.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"