REKLAMAHELIO - Baner Główny - Natura (22-28.10.2018)
Zbigniew Waz, prezes firmy Stara Mleczarnia

Zbigniew Waz, prezes firmy Stara Mleczarnia (fot. mat. pras.)

Zagrożeniem dla rynku produktów mleczarskich premium są niskiej jakości masowe produkty w opakowaniach sugerujących, że są produktami wysokiej jakości - mówi serwisowi wiadomoscihandlowe.pl Zbigniew Waz, prezes firmy Stara Mleczarnia.

REKLAMARTA - Belka w artykułach - wrzesień-październik 2018

Jak ocenia Pan sytuację na rynku produktów mleczarskich z wyższej półki?

Rynek produktów mleczarskich premium w Polsce rośnie, choć nadal jest kilkakrotnie mniejszy niż na Zachodzie. Ogólnie udział żywności premium w rynku stanowi u nas ok. 3 proc. i ma dobre perspektywy rozwoju. 

Jakie wyzwania wiążą się z pozyskaniem mleka do produkcji wyrobów z tej kategorii?

Potrzebny jest wysokiej jakości surowiec, a są ograniczenia na rynku. Dla jakości surowca jest istotne żywienie krów i sposób hodowli. Badania wskazują, że naturalne żywienie krów jest bardziej wartościowe, oraz że takie krowy dają najlepsze mleko. Surowiec wysokiej jakości, zwłaszcza ekologiczny, jest znacznie droższy. Trzeba też pamiętać, że okres konwersji dla gospodarstw, które chcą przejść na produkcję eko, wynosi minimum dwa lata. Rolnicy boją się ryzyka. W Polsce wręcz wielu z nich rezygnuje po pewnym czasie z takiej produkcji, bo jest dla nich nieopłacalna. Problemem jest niedostateczne wsparcie producentów mleka ekologicznego. Nam udało się nawiązać współpracę z wyjątkowym gospodarstwem biodynamicznym produkującym mleko najwyższej jakości.

Czy dostrzega Pan zagrożenia dla producentów ekskluzywnych wyrobów nabiałowych?

Zagrożeniem są na pewno niskiej jakości masowe produkty w opakowaniach sugerujących, że są produktami wysokiej jakości - są to często wyjałowione produkty pozbawione wartości odżywczych, normalizowane, z dodatkami chemicznymi i w niższej cenie. W produkcji serów powszechne jest stosowanie chlorku wapnia, który zwiększa uzyski z produkcji ponad 20 proc. Nie zawsze jednak producent deklaruje jego użycie na etykiecie. Co więcej, nie jest to tak nieszkodliwy środek, jak się deklaruje i może powodować problemy zdrowotne. Mniejszym zakładom produkującym rzemieślniczo jest też znacznie trudniej poradzić sobie kosztowo w stosunku do dużych zakładów z produkcją masową.

Czy w najbliższych latach ta kategoria będzie nadal zyskiwać na znaczeniu?

Nawyki konsumentów się zmieniają, więc i ta kategoria będzie rosła. Konsumenci coraz chętniej sięgają po sery droższe, wyróżniające się jakością i smakiem czy walorem regionalnym, próbują nowości, eksperymentują. Są coraz bardziej świadomi, że wśród serów mogą znaleźć dużo rozmaitych gatunków i że nie jest to tylko produkt śniadaniowy. Nadal jednak ulegają pokusie opakowań, marketingowi potentatów.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 5

  • 4
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony