REKLAMAMarket Roku 2018  - baner główny

Rynek mięsa jest zdecydowanie mniej poddany na trendy niż pozostałe obszary rynku spożywczego. Można jednak mówić o pewnych zmianach, jakie w tej kategorii zachodzą, a wynikają one chociażby ze zmian w strukturze handlu w Polsce – zauważa w rozmowie z serwisem wiadomoscihandlowe.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

REKLAMAEC Alkohole - belka w artykułach - DRINCO II
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia

Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia (fot. mat. pras.)

Spożycie mięsa w Polsce utrzymuje się na dość stabilnym poziomie na przestrzeni lat. Zmieniają się natomiast znacząco proporcje ilości konsumowanego mięsa w przypadku jego poszczególnych rodzajów. Z czego to wynika?

Przez lata królowała wieprzowina, co głównie wynikało z tradycji, dostępności i poziomu cenowego tego gatunku mięsa. Zmiany w preferencjach żywieniowych Polaków wpłynęły znacząco na wzrost spożycia mięsa drobiowego. Klient chciał produktu o wysokiej zawartości białka, małej zawartości tłuszczu, łatwego do obróbki, a i jeszcze do tego w niskiej cenie. Drób spełnia te wszystkie wymagania, stąd taka rosnąca popularność tego rodzaju mięsa. Inaczej to wygląda w przypadku wołowiny. Średnie roczne spożycie mięsa wołowego w Europie wynosi 17 kg na osobę, we Francji jest to 24 kg, w Niemczech 12 kg, a w Polsce konsumpcja wynosi około 2 kg. Dla porównania w latach 90 jej spożycie wynosiło średnio około 17 kg na osobę, głównie ze względu na wykorzystanie wołowiny do produkcji przetworów mięsnych. 

Obecnie widać pewien wzrost w spożyciu wołowiny w stosunku do poprzednich lat…

Jednak mięso wołowe w Polsce nadal jest mało doceniane. Przyczyn jest kilka, np. wysoka cena czy większa trudność w obróbce. Konsumenci mają też małą świadomość zastosowania poszczególnych elementów wołowych w kuchni. Słabe spożycie przekłada się na słabą dostępność w sklepach. No i kółko się zamyka. Dynamicznie rozwijający się eksport, a wzrósł on trzykrotnie w ostatnich latach, stał się główną siłą rozwoju sektora polskiej wołowiny. Jest ona sprzedawana do Włoch, Holandii czy Niemiec, przede wszystkim ze względu na niską cenę na unijnym rynku. Jak podają źródła, z wyprodukowanej w Polsce wołowiny zostaje w kraju jedynie 20 procent.

W jakim stopniu problem z afrykańskim pomorem świń (ASF) przekłada się aktualnie na nasz rynek mięsa?

Producenci wieprzowiny są w trudnej sytuacji od 3,5 roku, kiedy wykryto w Polsce wirusa ASF. W lutym 2014 roku Rosja, Białoruś i Kazachstan wprowadziły embargo na import mięsa z Unii Europejskiej. Dodatkowo handel z nami zerwali także inni duzi odbiorcy z Azji, m.in. Chiny, Japonia i Korea Płd. To jest spory problem dla branży mięsnej. Paradoks polega na tym, że mimo ASF sprzedaż zagraniczna polskiej wieprzowiny rośnie. Wieprzowinę wysyłamy przede wszystkim do Stanów Zjednoczonych i Hongkongu. Zgodnie z danymi ARR, przez pierwsze miesiące 2017 roku, sprzedaż żywca wzrosła o 11 procent rok do roku. Istotne znaczenie może mieć także nowelizacja ustawy o ochronie zdrowia zwierząt. Jej celem jest zapewnienie większych środków na zwalczanie afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju. Ustawa podnosi kwoty przeznaczone na rekompensaty i odszkodowania za likwidację chowu świń. Według resortu rolnictwa, takie działania mają przyczynić się do zlikwidowania tej choroby i docelowo do odzyskania przez Polskę statusu kraju wolnego od ASF. W efekcie ma to umożliwić wznowienie eksportu polskiej wieprzowiny do krajów spoza Unii Europejskiej. 

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"