REKLAMAPRIM - KABANOS - BANER GŁÓWNY - (05.07 - 03.10.2019)

PRAWO I FINANSE

prawo i finanse w handlu

 

19 sierpnia 2019, 14:45

Andrzej Duda, prezydent RP

Andrzej Duda, prezydent RP (fot. prezydent.pl)

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności została podpisana przez prezydenta. Po jej wejściu w życie, sprzedawcy żywności będą mieli zaledwie kilka miesięcy na zawarcie umowy z organizacją pomocniczą, na konto której wpłacać będą pieniądze za każdy zmarnowany kilogram jedzenia. 

REKLAMAVITAKRAFT - VITA NATURE -BELKA W ARTYKUŁACH (15-30.09.2019)

Za ponad 50 proc. marnowanej ogólnie żywności w Polsce odpowiadają konsumenci indywidualni, na drugim miejscu jest przemysł (19 proc.), a na trzecim handel (5 proc.).

Nowa ustawa określa zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym wynikającym z marnowania żywności. Głównym celem zmian jest włączenie dystrybutorów żywności do funkcjonujących i wprowadzanych mechanizmów w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności. Ustawodawca założył, że przekazywanie żywności organizacjom pozarządowym oraz innym przewidzianym ustawą osobom prawnym lub jednostkom organizacyjnym i przeznaczanie jej na cele charytatywne jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów ograniczania zjawiska marnotrawienia żywności.

Za każdy zmarnowany kilogram żywności sprzedawca będzie musiał zapłacić 10 groszy. Pieniądze za wyrzucone produkty mają trafić - przez organizację pozarządowe - na cele charytatywne i pomoc społeczną. Te działania sklepów mają być monitorowane przez regionalne fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej. Sprzedawcy będą składać funduszom pisemne roczne sprawozdanie o ilości zmarnowanej żywności wraz z informacją, jaką kwotę przekazały na cele społeczne.

Za brak umowy z organizacją pozarządową sklep może zapłacić nawet 5 tysięcy złotych kary, którą wymierzać mają inspektorzy ochrony środowiska. Te wytyczne dotyczą właścicieli sklepów o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych, w których przychody ze sprzedaży żywności stanowią połowę wszystkich przychodów. Według szacunków Banków Żywności, wejście w życie Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, pozwoli na uratowanie do 100 tysięcy ton żywności więcej niż to się udawało do tej pory.

Według jedynych dostępnych na ten moment badań sprzed 12 lat, w Polsce marnuje się 9 mln ton żywności, włączając w to straty po stronie konsumentów, dystrybutorów oraz producentów i rolników. Według szacunków Banków Żywności obecnie za około połowę marnowanej ogólnie żywności w Polsce odpowiadają konsumenci indywidualni, podobnie jak w całej Unii Europejskiej (53%), na drugim miejscu jest przemysł (19 proc.), zaś handel „marnuje” jedynie 5 proc. żywności.
Marnotrawstwo żywności to problem krajów wysokorozwiniętych. W Polsce na jednego Polaka przypada średnio 235 kg żywności zmarnowanej w ciągu roku. Dla porównania w krajach Afryki Subsaharyjskiej wskaźnik ten wynosi ok 6-11 kg.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony