REKLAMAAthlon Car Lease - baner główny (25.11.-13.12.2019 r.)
Marta Gadomska-Gołąb, radca prawny z kancelarii Wierzbowski Eversheds Sutherland

Marta Gadomska-Gołąb, radca prawny z kancelarii Wierzbowski Eversheds Sutherland (fot. wiadomoscihandlowe.pl)

Branża mięsna powinna mieć się na baczności w związku z wieloma zmianami w prawie, wprowadzonymi niedawno bądź dopiero planowanymi, które jej bezpośrednio dotyczą - przekonywała Marta Gadomska-Gołąb, radca prawny z kancelarii Wierzbowski Eversheds Sutherland podczas Kongresu Mięsnego 2017.

REKLAMAStoisko mięsne - belka w artykuła (14.11.-31.12.2019)

Ekspertka na początku prezentacji zwróciła uwagę na trzy wybrane sektorowe regulacje prawne, z którymi firmy z branży mięsnej szczególnie powinny się zapoznać. Są to: projekt rozporządzenia zmieniającego regulacje ws. wzoru znaku "Produkt polski" w celu ujednolicenia stosowania znaku; projekt rozporządzenia zmieniającego regulacje ws. znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (obowiązek znakowania państwem pochodzenia lub miejscem pochodzenia także mięsa świeżego, schłodzonego, zamrożonego niepaczkowanego); a także powstanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (od 1 stycznia 2018 r.).

Przedstawicielka kancelarii Wierzbowski Eversheds Sutherland zwróciła wagę na kontrole rynku mięsnego przez inspekcje w 2016 r. Jak wskazała, wiele kontroli nastąpiło na podstawie skarg otrzymanych przez WIHy i z uwagi na zbyt niską cenę w stosunku do jakości produktu sugerowanej nazwą. Nieprawidłowości wykryto aż w ponad 50 proc. skontrolowanych placówek.

Najczęstszą nieprawidłowością wykrywaną przez IH było błędne oznakowanie produktu (brak lub błędne informacje, głównie dotyczące mięs sprzedawanych na wagę). Wydano dziewięć decyzji o wycofaniu z obrotu produktu przeterminowanego. Wlepiono także mandaty i kary pieniężne za sprzedaż nieodpowiadających jakości handlowej oraz zafałszowanych artykułów spożywczych (łączna wartość mandatów i kar - 82,6 tys. zł).

Istotne dla branży mięsnej powinny być także kwestie dot. ochrony konsumentów i konkurencji. Chodzi m.in. o ustawę o nieuczciwym wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi (wejdzie w życie 12 lipca), która - zdaniem Gadomskiej-Gołąb - nie będzie tzw. "martwym prawem". Zwrócić uwagę warto także na ostatnie zmiany w ustawie o prawach konsumenta, dotyczące regresu w łańcuchu dystrybucji.

Branża mięsna powinna się także zainteresować nowymi regulacjami w zakresie prawa pracy. Już od stycznia br. dla pracowników zatrudnionych na umowach zleceniach i świadczących usługi na podstawie umowy o świadczeniu usług, obowiązuje minimalna stawka godzinowa w wysokości 13 zł. Oprócz tego wypłata wynagrodzenia w wysokości wynikającej z minimalnej stawki godzinowej odbywać się musi co najmniej raz w miesiącu. Powstał także obowiązek ewidencjonowania liczby godzin oraz wzmożono kontrole Państwowej Inspekcji Pracy. Wzrosło także ryzyko zmiany kwalifikacji umowy na umowę o pracę.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 4

  • 3
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony