REKLAMAPszczółka - baner główny - Coffe Amo (luty 2018)
Czekolada, wyroby czekoladowe

Czekolada, wyroby czekoladowe (fot. mat. prasowe)

Amerykańska choroba kakowców mocno uderza w zbiory kluczowego składnika do produkcji czekolady. Jeśli zagrożenie dotrze do Afryki, możliwe jest niemal całkowite zniszczenie upraw - pisze Rzeczpospolita.

REKLAMAPurella Food - Chlorella (luty 2018) - belka w artykułach

Uprawy kakaowców są niezwykle podatne na choroby powodowane przez grzyby. Jednocześnie produkcja kakao jest bardzo trudna - drzewa są wymagające pod względem temperatur i wilgotności, a ich owocowanie następuje dopiero po 8 latach od zasadzenia.

Jak informuje Rzeczpospolita, obecnie największym problemem dla drzew jest choroba wywołana przez grzyb Phytophthora. Niszczy ona w szybkim tempie kakaowce na całej plantacji. W tym momencie jest ona obecna wyłącznie w Ameryce Południowej, ale jeśli dotrze do Afryki, zniszczonych może zostać nawet 70 proc. upraw. Będzie to oznaczało olbrzymie podwyżki czekolady.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 3

  • 3
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"