REKLAMAKORAL - Bracia Koral - Rożek - Baner Główny (06-10.04.2020)
Radosław Małkiewicz, menedżer zespołu transport & logistics w PwC

Radosław Małkiewicz, menedżer zespołu transport & logistics w PwC (Wiadomości Handlowe)

– Potrzeby klientów mocno zmieniają się, również w kontekście zrównoważonego rozwoju. Klienci patrzą na to, czy produkt rzeczywiście jest ekologiczny i w co jest opakowany. Zwraca także uwagę na to, czy poszczególne elementy łańcucha dostaw są odpowiednio wynagradzane – mówił podczas swojego wystąpienia na Kongresie Mięsnym 2020 Radosław Małkiewicz z firmy doradczej PwC.

REKLAMA

Prelegent zwrócił uwagę na kilka trendów, które widzimy obecnie na rynku spożywczym, w tym oczywiście na rynku mięsa. – Na rynku widzimy kilka trendów, m.in. potrzebę wizualizacji całego łańcucha dostaw. Zmieniają się też wymagania klienta, cena zaczyna odgrywać mniejszą rolę. Teraz klienci chcą wiedzieć skąd pochodzi produkt i jak powstawał. Zmienia się też technologia. Jest tańsza, więc łatwiej jest ją wprowadzić chociażby do łańcucha dostaw. A to zmienia także podejście konsumenta – mówił Małkiewicz

Ekspert opowiadał o The Food Trust Programme, narzędzu, które powstało, aby pomóc klientom zmierzyć się z nowymi wyzwaniami technologicznymi, zwłaszcza w zakresie nowych potrzeb w łańcuchu dostaw. Chodzi przede wszystkim zbudowanie przejrzystości. – To rzeczywistość z którą wszystkie elementy łańcucha dostaw będą musieli się z tym zmierzyć. Zrównoważony rozwój to nie tylko ekologia, to także traktowanie fair naszych podwykonawców i dostawców – powiedział PwC. Dodał, że dostarczanie informacji przez poszczególne elementy łańcucha jest czymś, czego będą od siebie nawzajem oczekiwać poszczególne ogniwa. Dane muszą być zebrane w jednym miejscu. Obecnie technologia pozwala to robić w prosty sposób, co przyczynia się do lepszej optymalizacji całego procesu.

– Wymaga to współpracy i jej przejrzystości. Każdy z graczy w łańcuchu wartości dostarcza informacje oparte na faktach. Mówi więcej o produkcie niż tylko kwestii jego wyglądu. Może dowiedzieć się czy chów i uprawa były ekologiczne, oraz jak wyglądała gleba. Ten program umożliwia poszczególnym ogniwom budowanie zaufania i kontrolę jakości. Dzięki temu można odpowiedzieć na pytanie, gdzie ten błąd powstał. Pozwala to również w wielu obszarach ograniczać ryzyko wystąpienia niepożądanych zjawisk. Można np. na bieżąco monitorować temperaturę i od razu sygnalizować, gdy zostanie ona przekroczona, np. podczas transportu – powiedział Małkiewicz

Podkreślił, że program szeroko funkcjonuje już we Włoszech. Teraz PwC chce go również wdrażać w Polsce.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMAPPH 2020 - PROMOCJA 25% - Half Page (kwiecień - maj 2020)
do góry strony