REKLAMANaturio - baner główny - lipiec 2019
Konsumenci coraz częściej sięgają po żywność ekologiczną

Konsumenci coraz częściej sięgają po żywność ekologiczną (Carrefour Polska)

W czerwcu w Warszawie odbył się pierwszy Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360, którego organizatorem jest Carrefour Polska. O czym mówili zaproszeni eksperci?

REKLAMABIG InfoMonitor_belka w artykułach

Wydarzenie miało na celu upowszechnienie wiedzy na temat rolnictwa i żywności ekologicznej wśród rolników konwencjonalnych, producentów i przetwórców żywności, instytucji publicznych, organizacji pozarządowych oraz konsumentów. Wśród zaproszonych przez Carrefour mówców, znaleźli się polscy i międzynarodowy eksperci. Kongres został objęty honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jana Krzysztofa Ardanowskiego.

Christophe Rabatel – Prezes Carrefour Polska:

Wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, opracowano nowy program, obecnie w fazie testów, pozwalający polskim rolnikom, w tym rolnikom ekologicznym, na bezpośrednią sprzedaż wytworzonych przez nich produktów w najbliższym sklepie Carrefour. Program nosi nazwą „Prosto z polskiej wsi” i jest adresowany do producentów czerwonych owoców z Mazowsza. Jednym z naszych głównych celów jest też wspieranie konwersji polskich gospodarstw konwencjonalnych na ekologiczne, a także wspieranie ich dalszego rozwoju. W ubiegłym roku przyznano na ten cel wsparcie finansowe o wartości blisko 800.000 złotych, które trafiło do 25 rolników.

Florent Guhl – Dyrektor Agence Bio:

5 proc. zakupów spożywczych we Francji stanowią produkty bio. Wzrost pomiędzy 2017 i 2018 wyniósł 15,7 proc. (+1,4 mld euro) i osiągnął kwotę 9,7 mld euro. 555 mln euro netto wyniosły zakupy na potrzeby restauracji, w tym 319 mln euro na rzecz żywienia zbiorowego (z rekordowym wzrostem o 28 proc. vs. 2017 w związku ze zmianą prawa) oraz 236 mln euro w przypadku gastronomii komercyjnej (+14 proc.). Francja w 2017 roku zajmowała 3. miejsce pod względem powierzchni upraw bio w UE z liczbą 1.7 mln ha (1. miejsce Hiszpania – 2,1 mln ha, 2. miejsce Włochy – 1,9 mln ha, 4. miejsce Niemcy – 1,3 mln ha). W 2017 liczba gospodarstw bio w UE wzrosła o 6 proc. vs. 2016 przekraczając 310 tys., natomiast powierzchnia upraw bio odpowiednio o 5,9% do poziomu 12,8 mln ha, podwajając się w ciągu 10 lat.

Birthe Linddal Jeppesen – socjolog i futurystka żywności:

Przyszłością jedzenia jest zredukowanie lub wyeliminowanie spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych ze względów klimatycznych, etycznych, zdrowotnych oraz dobrostanu zwierząt. W 1800 roku na świecie żył 1 mld ludzi – w 2019 roku żyje 7,7 mld. 80 proc. światowej powierzchni  ziemi rolnej wykorzystywane jest do produkcji pasz dla zwierząt. Zielona dieta: więcej błonnika, więcej białka, mniej cukru, mnie mięsa, „dobre” węglowodany i tłuszcze, transparentność produktów – dieta dobra dla klimatu.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 1
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony