REKLAMAPRIM (KABANOS) - GRILL - Baner Główny (29.04-31.07.2020)

(fot. Unsplash)

Poznaliśmy wyniki plebiscytu RoślinnieJemy, w ramach którego wyłonione zostały najlepsze produkty roślinne oraz najlepsze roślinne debiuty w gastronomii w 2019 r. Wniosek jest jednoznaczny: na rynku królują alternatywy mięsa.

REKLAMAWH Market NETTO_belka w artykulach_lipiec-sierpień 2020

Najbardziej popularnym roślinnym produktem roku 2019 okazały się burgery Dobra Kaloria. Wśród najlepszych produktów 2019 roku znalazł się też inny produkt częstochowskiej marki – roślinne kiełbaski węgierskie zajęły piąte miejsce w plebiscycie RoślinnieJemy.

Drugie miejsce przypadło firmie Jogurty Magda, ubiegłorocznemu zwycięzcy plebiscytu na najlepszy roślinny produkt roku. W 2018 roku na półkach pojawiły się roślinne jogurty Planton, w 2019 na podium plebiscytu RoślinnieJemy znalazła się roślinna śmietana Planton Creamo.

Trzecim najbardziej popularnym produktem roślinnym 2019 roku jest szynka czosnkowa Bezmięsny. W czołówce głosowania na najlepszy roślinny produkt 2019 roku znalazły się także roślinne plastry Gouda Bez Deka Mleka produkowane przez OSM Łowicz.

Aż trzy z pięciu pierwszych miejsc w plebiscycie przypadły roślinnym alternatywom mięsa - burgerom i kiełbaskom roślinnym Dobra Kaloria oraz roślinnej szynce czosnkowej Bezmięsny.

A co z z najlepszymi produktami, które pojawiły się w gastronomicznym? Niekwestionowanym zwycięzcą plebiscytu został debiut debiut roślinnego burgera Beyond Meat w sieci restauracji Krowarzywa.

Doceniona została także lepsza oferta dań roślinnych na stacjach benzynowych. Odpowiednio drugie i trzecie miejsce w głosowaniu RoślinnieJemy zajęły Grupa Lotos (roślinne hot-dogi) oraz BP Europe (kanapki z hummusem).

W 2019 roku dania roślinne pojawiły się także w restauracjach Burger King i Subway, które w plebiscycie RoślinnieJemy znalazły się zaraz za podium.

W plebiscycie RoślinnieJemy wyróżnione zostały także nowe marki, które w 2019 dopiero rozpoczęły swoją działalność, ale dobrze rokują. W 2019 tytuł otrzymuje Bez Deka Mleka, roślinny brand OSM Łowicz i producent roślinnego puddingu czekoladowego. Drugie miejsce przypadło firmie Qurczak i jej roślinnej alternatywie kurczaka. Na ostatnim podium, ex aequo znalazła się firma Vege Smak i jej kabanosy roślinne oraz Wege Siostry wraz z roślinną alternatywą parmezanu na bazie nerkowców.

W głosowaniu wzięło udział prawie 4 tys. osób. Plebiscyt Roślinniejemy objęty był patronatem medialnym "Wiadomości Handlowych" oraz portalu wiadomoscihandlowe.pl.

Celem kampanii RoślinnieJemy jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań. Swoje działania RoślinnieJemy opiera na badaniach rynku, społecznych ankietach oraz rzetelnej wiedzy z zakresu kuchni roślinnej i najnowszych światowych trendów. W ramach kampanii RoślinnieJemy prowadzona jest także akcja "Roślinne poniedziałki", inspirowana ogólnoświatowym "Meatless Mondays", której celem jest zachęcenie odbiorców do ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych raz w tygodniu.

Poleć innym

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~kcx 1 5 miesięcy temuocena: 100% 

    Roślinne zamienniki mięsa są w porządku, jednak mnie na co dzień życie ratuje zdecydowanie śmietana PlantOn (Jogurty Magda), którą można wykorzystać do sosów, makaronów czy deserów (od ciast po "truskawki ze śmietaną). Szkoda również, że tak niewiele osób miało okazję spróbować roślinnego Qurczaka, bo jego degustacja na Veganmanii w Warszawie po prostu wbiła mnie w fotel tym, jak bardzo struktura tego roślinnego cuda przypomina prawdziwego kurczaka. Super debiuty, gratuluję wszystkim markom i mam nadzieję, że coraz więcej będziemy mieć na rynku roślinnych alternatyw dla tradycyjnych produktów.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
REKLAMA
do góry strony