REKLAMAKongres SŁODYCZE I PRZEKĄSKI 2017 - duży banner

- Szacujemy, że zwiększenie dynamiki cen w kategorii żywność i napoje bezalkoholowe (4,4 proc. r/r w lipcu wobec 3,7 proc. w czerwcu) wynikało przede wszystkim z wyższego rocznego tempa wzrostu cen w kategorii "warzywa”, będącego konsekwencją efektów niskiej bazy sprzed roku - komentuje najnowsze dane o inflacji Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole.

REKLAMAEC Alkohole - belka w artykułach - DRINCO II
Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole

Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole (materiały prasowe, CABP)

Przedstawiciel banku podkreśla, że wzrost rocznej dynamiki cen żywności obserwowany był również w kategorii "oleje i tłuszcze”, co związane było z wyższymi cenami masła, które zgodnie danymi FAO kształtują się obecnie na świecie na rekordowym poziomie. W kierunku wyższej inflacji żywności oddziaływał także wzrost dynamiki cen w kategoriach "pieczywo i produkty zbożowe”, "owoce” oraz "mleko, sery, jaja”.

- Na szczególną uwagę zasługują ceny pieczywa i produktów zbożowych, które zgodnie z danymi GUS zwiększyły się w lipcu o 0,5 proc. m/m, co jest ich najsilniejszym miesięcznym wzrostem w lipcu od 2008 r. - zauważa Olipra. - W kierunku wzrostu cen w tej kategorii oddziałują rosnące ceny zbóż na światowym rynku. Jest to związane z prognozami wskazującymi, że ich globalne zapasy w bieżącym sezonie zmniejszą się po raz pierwszy od 5 lat - dodaje ekspert.

W strukturze danych na uwagę - zdaniem ekonomisty Credit Agricole - zasługuje również obniżenie cen owoców w ujęciu miesięcznym. - Spadek cen w tej kategorii w lipcu ma charakter sezonowy, jednak w tym roku był on mniejszy niż w poprzednich pięciu latach (-0,9 proc. m/m w 2017 r. wobec -2,3 proc. w latach 2012-2016). Wskazuje to, że ceny owoców pozostają nadal pod wpływem wiosennych przymrozków - tłumaczy Olipra.

Ekonomista oczekuje, że wzrost cen owoców przyspieszy w kolejnych miesiącach, co związane jest z tym, że niekorzystne warunki agrometeorologiczne najsilniej dotknęły owoce z drzew, w tym jabłka. Bank Credit Agricole prognozuje, że roczna dynamika wzrostu cen owoców osiągnie maksimum lokalne na przełomie trzeciego i czwartego kwartału br.

- Dzisiejsze dane nie zmieniają naszej prognozy, zgodnie z którą w kolejnych dwóch kwartałach średnia inflacja w Polsce będzie się kształtować na poziomie ok. 1,9 proc. - 2,0 proc. r/r. Zgodnie z naszymi szacunkami inflacja bazowa nie zmieniła się w lipcu w stosunku do czerwca i wyniosła 0,8 proc. r/r - podkreśla Olipra.

Jak dodaje, niska inflacja bazowa świadczy o braku presji inflacyjnej. - Stanowi to wsparcie dla naszej prognozy inflacji w 2018 r. (1,4 proc. wobec 2,0 proc. w 2017 r.) Dodatkowym czynnikiem ograniczającym wzrost cen będą efekty wysokiej bazy w przypadku cen żywności. Jest to spójne z naszym scenariuszem, zgodnie z którym RPP utrzyma stopy procentowe na niezmienionym poziomie do listopada 2018 r. - tłumaczy ekonomista Credit Agricole.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 1
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"