REKLAMAMarket Roku 2018  - baner główny

(fot. materiały prasowe)

Pięć organizacji reprezentujących handel, przemysł i HoReCa działając pod przewodnictwem Instytutu Żywności i Żywienia podpisało we wtorek list intencyjny „na rzecz optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych w Polsce”.

REKLAMAEC Alkohole - belka w artykułach - DRINCO II

Jak pisaliśmy wczoraj w portalu wiadomoscihandlowe.pl, inicjatorami współpracy są obok Instytut Żywności i Żywienia, podmioty zrzeszające przedsiębiorców: Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP), Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD), POLBISCO – Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków oraz Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu.

Projekt ma charakter otwarty, co oznacza że do prac mogą wciąż przystąpić inne organizacje. Jego celem jest poprawa jakości żywności i ułatwienie konsumentom dostępu do tzw. „zdrowszej opcji”. Jak mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, takie właśnie działania mają kluczowe znaczenie w ograniczaniu nadwagi i otyłości, która jest poważnym problemem społecznym.

– Wytyczne w tym zakresie są zawarte m.in. w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 4 sierpnia 2016 r. w sprawie Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Istotna jest również konieczność dopasowania celów optymalizacyjnych do potrzeb i nawyków żywieniowych polskich konsumentów. Współpraca nauki i przemysłu w tej dziedzinie niewątpliwie może przyczynić się do poprawy jakości żywieniowej żywności w Polsce oraz korzystnych zmian w obszarze zdrowia publicznego – konkluduje prof. Jarosz.

Wojciech Kałamarz, przewodniczący Europejskiej Platformy ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia podkreśla, że podpisanie listu intencyjnego o współpracy w zakresie optymalizacji produktów spożywczych w Polsce doskonale wpisuje się w aktualne zalecenia Unii Europejskiej.

– Unia Europejska zaleca krajom członkowskim wprowadzanie krajowych planów ulepszania produktów spożywczych. Rekomendowane jest podejmowanie działań przy współpracy z producentami żywności, sprzedawcami detalicznymi oraz sektorem gastronomii, aby zachęcić do ulepszania produktów spożywczych zgodnie z wytycznymi sektora zdrowia i promocji zdrowych wyborów żywieniowych w celu ułatwienia ich podejmowania. Polska inicjatywa zdecydowanie spełnia te oczekiwania – mówił Wojciech Kałamarz podczas spotkania, na którym strony podpisały list intencyjny.

Z kolei Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, podkreślił, że
producenci żywności od wielu lat podejmują skuteczne działania na rzecz poprawy jakości żywieniowej produktów spożywczych. – Osiągają to poprzez innowacje oraz, tam gdzie to możliwe i właściwe, reformulację produktów. Dotyczy to m.in. redukcji soli, cukru, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych typu trans. Redukowanie soli, cukru czy tłuszczów wcale nie jest takie proste, bo nie może odbywać się kosztem smaku. W przypadku modyfikowania składu jest granica po przekroczeniu której produkt staje się po prostu niejadalny – mówił Gantner.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 1
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"