19 kwietnia 2018
Studenci z Opola i Wrocławia stworzyli aplikację na smartfony Niedzielne Zakupy, która pozwala na odnalezienie najbliższego otwartego sklepu.
Prawidłowe przygotowanie regału z produktami dla psów to nie lada wyzwanie. Warto jednak je podjąć, ponieważ ten asortyment należy do najszybciej rozwijających się...
17 kwietnia 2018
Rosyjska spółka Garant-Invest rozwijająca sieć sklepów spożywczych pod szyldem Mój Sklep podpisała umowę franczyzy z Yum! Brands Russia, w ramach...
16 kwietnia 2018
13 kwietnia 2018
12 kwietnia 2018
9 kwietnia 2018
10 kwietnia 2018
5 kwietnia 2018
18 kwietnia 2018
Amerykańska sieć supermarketów Walmart deklaruje, że drony są w stanie w jeden dzień wykonać w magazynie, którą kontroler towaru wykonuje w miesiąc. Bezzałogowce...
Partnerzy społeczni – NSZZ Solidarność i Federacja Przedsiębiorców Polskich – podpisali porozumienie w sprawie wspólnego popierania reform na rynku pracy....
PRZEMYSŁ I PRODUCENCI
8 stycznia 2018, 08:30
materiał partnera
Jakub Mauricz - ekspert w zakresie dietetyki sportowej (fot. mat. pras.)
Rynek produktów proteinowych jest bardzo perspektywiczny. Rozwój zdrowego trybu życia i aktywności sportowej pociągnął za sobą dynamiczny wzrost imprez sportowych. Jednocześnie jest to bardzo trudny rynek, ponieważ świat sportu jest bardzo wymagający, a sportowcy poszukują wysokobiałkowych produktów spożywczych, które będą stanowić zdrowe uzupełnienie ich diety. Przykładem takiej formy produktu są batony proteinowe. Ich rynek jest młody i w Polsce dopiero się rozwija. Niewielu producentów przekąsek jest w stanie spełnić wymagania osób aktywnych, dostarczając w swoich produktach składników niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji, jednocześnie eliminując niepożądane składniki jak np. syrop glukozowy, cukier.
Nowości produktowe - odpowiedź na trendy
Coraz więcej Polaków regularnie uprawia sport, a najbardziej popularnymi aktywnościami są bieganie, jazda na rowerze oraz pływanie. Osobami, które ćwiczą regularnie są najczęściej osoby w wieku 18-55 lat. Uprawianie sportu diametralnie zmienia styl życia Konsumentów, a także wpływa na ich dietę. Aktywni Konsumenci wybierają produkty, które nie tylko wpływają pozytywnie na ich zdrowie, ale są również naturalnym i pełnowartościowym uzupełnieniem diety podczas codziennych treningów. Dlatego rosnącą popularnością cieszą się zdrowe, pełnowartościowe przekąski np. w postaci batonów proteinowych, po które według rocznych statystyk regularnie sięga ok. miliona osób w Polsce.
Rynek wysokobiałkowych produktów
Rynek batonów proteinowych jest rozwojowy, ale szanse zaistnienia na nim mają tylko wysokiej jakości produkty. Obecnie tego rodzaju produkty nie są przeznaczone jedynie dla Konsumentów regularnie ćwiczących na siłowni, ale dobrze sprawdzają się również jako uzupełnienie diety osób aktywnie uprawiających inne dyscypliny sportu, stają się wręcz formą przekąski. Osoby świadomie uprawiające sport wiedzą, że białko jest budulcem mięśni oraz wpływa na szybszą przemianę materii. Tego rodzaju Konsumenci wymagają od produktów wysokobiałkowych przede wszystkim jakości i funkcjonalności, którą te produkty proteinowe powinny spełniać.
Stworzenie receptury wspólnie z ekspertem
Rozpoczynając prace nad recepturą batonów proteinowych, niezbędnym było poznanie potrzeb Konsumentów, którzy jasno pokazywali po jakie produkty sięgali najczęściej i czego im w nich brakowało. Wymagający rynek produktów proteinowych opiera się na wysokiej jakości składnikach, których oczekują świadomi Konsumenci. Niezaprzeczalnym atutem stała się w tym wypadku współpraca z ekspertem. Marka Bakalland, pracując nad recepturą nowych batonów proteinowych BA!, przygotowała receptury produktów wspólnie z trenerem i specjalistą w zakresie dietetyki sportowej i suplementacji – Jakubem Mauriczem. W przypadku tej współpracy mamy gwarancję, że batony proteinowe Bakalland BA! posiadają najlepszej jakości składniki wspomagające konkretne funkcje organizmu.
„Współpracując ze sportowcami, wielokrotnie opracowywałem dla nich indywidualną dietę i treningi po to, aby mogli osiągać jak najlepsze wyniki. Wiem, jak ważne jest odpowiednie zbilansowanie diety w zależności od uprawianej dyscypliny sportowej. Każdy z nas potrzebuje innej dawki białka, witamin oraz składników odżywczych, dlatego współtworząc receptury nowych batonów proteinowych, zdecydowaliśmy się przygotować aż 4 propozycje funkcyjne, w których postawiliśmy na składniki doskonale działające na organizm przed treningiem, w jego trakcie oraz po treningu.” – mówi Jakub Mauricz, ekspert w zakresie dietetyki sportowej.
Ville Voipio, menadżer odpowiedzialny za rozwój biznesu i projekt inteligentnego opakowania
Marek Moczulski, prezes firmy Bakalland i jeden z najbardziej doświadczonych menadżerów z
Poleć innym
Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zdjęć: 16
29 marca 2018
zdjęć: 7
27 marca 2018
zdjęć: 20
20 marca 2018
zdjęć: 36
zdjęć: 6
11 kwietnia 2018
Na portalu wiadomoscihandlowe.pl używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.