REKLAMAATLANTA POLAND - BAKAL - ŚWIĘTA - BANER GŁÓWNY (GRUDZIEŃ 2019)
Rząd przyjął wczoraj nowelizację ustawy, w wyniku której podatek akcyzowy na alkohol wzrośnie o 10%

Rząd przyjął wczoraj nowelizację ustawy, w wyniku której podatek akcyzowy na alkohol wzrośnie o 10%

Dwie największe alkoholowe branże – piwna i spirytusowa – licytują się między sobą, którą z nich bardziej zaboli podwyżka akcyzy. Zgodne są natomiast, że zamiast planowanych przez rząd korzyści indeksacja podatku przyniesie budżetowi stratę. 

REKLAMAPurella - SuperSuple - Belka w artykułach (01-15.12.2019)

Wczoraj rząd przyjął nowelizację ustawy, w wyniku której podatek akcyzowy na alkohol i wyroby tytoniowe wzrośnie o 10% (a nie o 3%, jak niedawno zapowiadał). Podwyżką mają być objęte produkty spirytusowe (np. wódka, whisky), piwo, wino i wyroby winiarskie. Z indeksacji wyłączono cydr i perry o mocy nieprzekraczającej 5% „w celu rozwoju tego rynku i pośredniego wspierania produkcji sadowniczej”. Rząd liczy, że wpływy z podwyższonej akcyzy za alkohol wyniosą 552,9 mln (1,7 mld łącznie z wyrobami tytoniowymi). Branża zastanawia się jednak, czy rząd w swoich rachubach wziął pod uwagę, że wzrosty cen, szczególnie w przypadku mocnych alkoholi, spowodują odpływ części konsumentów do szarej strefy; w przypadku piwa zaś przyczynią się do znacznego podwyższenia kosztów pracy i w efekcie konieczność zwalniania ludzi.

Złe wspomnienia

Przypomnijmy, że ostatnia 15% podwyżka akcyzy na alkohol w 2014 roku doprowadziła do trwającego 14 miesięcy spadku produkcji wyrobów spirytusowych i destabilizacji rynku – produkcja zmalała o 24%. Po tamtej podwyżce jedynie 64%. dużych i średnich firm z branży spirytusowej utrzymało rentowność. – Rząd uzasadnia wprowadzenie podwyżki koniecznością zwiększenia wpływów do budżetu państwa. Tymczasem doświadczenia przeszłości oraz przykłady innych państw europejskich wskazują na efekty zupełnie odwrotne – mówi Andrzej Szumowski, prezes Zarządu Stowarzyszenia Polska Wódka. – Podwyżka akcyzy na wyroby spirytusowe w 2014 roku spowodowała zmniejszenie wpływów do budżetu o ponad 7,6%. Jednym z powodów mniejszych wpływów budżetowych po podwyżce akcyzy nie było zmniejszenie konsumpcji alkoholu, ale przejście konsumentów do szarej strefy. Dostępne dane pozwalają ocenić, że ostatnia podwyżka akcyzy spowodowała dwukrotne zwiększenie wielkości nielegalnego obrotu alkoholem w porównaniu z sytuacją przed podwyżką. W 2011 roku szara strefa wyrobów spirytusowych stanowiła 9,5% całego rynku a po podniesieniu akcyzy w 2014 roku, wzrosła do poziomu 15-20% w 2017 roku – tłumaczy Andrzej Szumowski.  

Argumentem, który branża spirytusowa chętnie podnosiła w 2014 roku, była przypadająca na tamten okres decyzja Ministra Finansów Wielkiej Brytanii, obniżająca o 2%. akcyzę na mocne alkohole, uzasadniając to chęcią utrzymania zatrudnienia w przemyśle spirytusowym i wsparciem producentów w rozwoju eksportu whisky... Przywoływano także zjawisko znane w ekonomii pod nazwą „krzywa Laffera”, która pokazuje, że po przekroczeniu pewnego poziomu opodatkowania przychody do budżetu, zamiast rosnąć – spadają. Wiąże się to m.in. z rosnącą atrakcyjnością szarej strefy, która z kolei jest ściśle powiązana z ceną legalnego produktu, bo im wyższa kwota, jaką trzeba przeznaczyć na legalne wyroby, tym więcej osób będzie poszukiwać tańszej alternatywy. 

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 4

  • 4
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Rogu 1 16 dni temuocena: 100% 

    PiS szuka kasy na wszelkie obietnice ale zapomina o rozwoju i rentowności przedsiębiorstwa i rozwoju szarej strefy

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
REKLAMA
do góry strony