REKLAMAKORAL - Lodowa Finezja - Baner Główny (czerwiec-lipiec 2018)

HoReCa - rynek gastronomiczny

 

13 kwietnia 2018, 09:35

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

O tym że posiłki spożywane w biegu mogą być niezdrowe wiedzieliśmy od dawna. Teraz jednak mamy na to dowody.

REKLAMADANONE - Danonki - Belka w artykułach (lipiec 2018r.)

Hamburgery i inne potrawy spożywane w punktach szybkiej obsługi mogą być źródłem podwyższonego poziomu ftalanów w organizmie człowieka – informuje Rzeczpospolita.

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z George Washington University wynika, że żywność serwowana w tego typu lokalach gastronomicznych może powodować gromadzenie się w organizmie szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych zwanych ftalanami.

Są to sole i estry kwasu ftalowego, grupa chemikaliów stosowanych w produkcji farb, lakierów i klejów. To nie wszystko. Dziennik zaznacza, że używa się ich także jako plastyfikatorów w produkcji tworzyw sztucznych, z których produkowane są opakowania żywności.

Czy jest czego się bać? Niestety tak. Podwyższony poziom ftalanów w organizmie człowieka wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi, ponieważ mają one wpływ na gospodarkę hormonalną, w tym problemy z płodnością oraz powikłania ciążowe.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony