REKLAMAROS-SWEET - MORESO - Baner Główny (14-18 listopad 2018)
Suszona śliwka, morela i żurawina marki KRESTO – by święta pachniały bakaliami

Suszona śliwka, morela i żurawina marki KRESTO – by święta pachniały bakaliami (fot. materiał partnera)

Trudno sobie wyobrazić świąteczne potrawy bez bakalii. Dodają one wyjątkowego smaku, nie tylko słodkim wypiekom, ale i daniom wytrawnym. Co więcej sprawiają, że posiłki zyskują na wartościach odżywczych oraz świetnie prezentują się na stołach. W tej roli świetnie sprawdzą się propozycje od marki Kresto.

Wigilijny kompot z suszu, bigos, makowiec, pierniki, czy keks to potrawy, w których nie może zabraknąć bakalii w i suszonych owoców. Jest to szczególnie istotne zwłaszcza z uwagi na tradycję, która mówi, że spożywanie właśnie tych produktów ma przynieść nam dobrobyt oraz zdrowie na cały rok. Wybierając dodatki do potraw, co raz większa liczba klientów sięga po produkty naturalne o najwyższej jakości, aby mieć pewność, że w pełni dostarczą im wartości odżywczych oraz walorów smakowych.

Szeroki wybór tego typu produktów oferuje chociażby marka Kresto, w której ofercie konsumenci znajdą mnóstwo artykułów niezastąpionych w przygotowaniu gwiazdkowych przysmaków. Do wyboru jest wiele gatunków orzechów m.in. włoskie, laskowe, ziemne nerkowce, migdały (w słupkach, blanszowane, w płatkach), a także wiórki kokosowe. Świąteczne dania warto wzbogacić także o słodki akcent. W tej roli idealnie sprawdzą się suszone owoce marki Kresto, jak choćby popularne rodzynki, morele, śliwka czy żurawina. Wszystkie propozycje od Kresto, dzięki szczelnym opakowaniom, nie tracą swojej świeżości oraz zachowują na dłużej aromat.

Wyroby marki Kresto oraz inne, z portfolio VOG Polska, świetnie sprawdzą się w przypadku takich wypieków jak świąteczny tort piernikowo-makowy. Przepis na niego prezentujemy poniżej:


Świąteczny tort piernikowo-makowy
Biszkopt (okrągła foremka ok. 28 cm średnicy, ok. 20 porcji)
Składniki:

  • 6 jajek L (w temperaturze pokojowej)
  • 6 łyżek oleju Rapso
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 165 g mąki tortowej
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Wykonanie:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka umieścić w misce miksera.
  2. Ubić białka na sztywno, dodać sól.
  3. Dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując (ok. 1 minuta na 1 łyżkę cukru).
  4. Dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując. Miksując dodać olej.
  5. Przesiać mąkę, kakao i proszek. Dodać przyprawę do pierników, wymieszać. Dodać tę mieszankę do białek, wymieszać delikatnie szpatułką.
  6. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt ostudzić na kratce. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.


Krem makowy - składniki:

  • 1 litr śmietany 36%
  • 6 łyżek maku mielonego marki BackMit
  • 750 ml serka mascarpone (serek i śmietana przed ubiciem powinny przez 1 dobę przebywać w lodówce)
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Poleć innym

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony