REKLAMARC Foods - baner główny - listopad 2018

(By N509FZ [CC BY-SA 3.0])

Rośnie sprzedaż dań gotowych, które przed zjedzeniem wystarczy podgrzać. Konsumenci europejscy kupili w 2017 r. 6,5 mld porcji. To jednak oznacza 6,5 mld wyrzuconych opakowań z plastiku. Unia Europejska pomaga rozwiązać ten problem.

Dania gotowe pakowane są w pudełka z plastiku wytwarzanego z paliw kopalnych, o nazwie CPET. Wytrzymuje on wysokie temperatury podczas podgrzewania potrawy. Potem jednak większość tacek ląduje na śmietniskach, ponieważ trudno je wysortować z innych odpadów. A tworzywo CPET nie jest biodegradowalne.

Projekt FRESH, finansowany przez Bio-based Industries Joint Undertaking – partnerstwo-prywatne pomiędzy przemysłem a Unią Europejską – powstał w celu opracowania alternatywnego opakowania. Badacze testują i rozwijają innowacyjne tacki, zrobione z bezpiecznego dla żywności i wolnego od GMO materiału, który jest w całości wytwarzalny z surowców roślinnych i bardzo szybko podlega biodegradacji.

– Rynek odczuwa palącą potrzebę wyprodukowania opakowań na dania gotowe, w których można bezpiecznie podgrzewać posiłki, ale które jednocześnie będzie szybko się rozkładać. W projekcie FRESH pracujemy nad materiałem, który powstaje z naturalnej celulozy. Jest to mieszanka pyłu drzewnego i poliestru pochodzenia roślinnego. W produkcji wykorzystujemy nową technologię laminacji z wykorzystaniem błon pochodzenia roślinnego. W rezultacie uzyskujemy materiał, do produkcji którego nie są zużywane paliwa kopalne, a które ma techniczne właściwości, spełniające wymogi wysokogatunkowych opakowań do dań gotowych – wyjaśnia koordynator projektu Steve Davey z holenderskiego Huhtamaki Molded Fiber Technology.

Partnerzy projektu opracowali już prototypy, a obecnie trwają testy nowych opakowań. Muszą one zagwarantować 8-10-dniowy okres trwałości produktów, a także bezpiecznie przetrwać proces podgrzewania potrwa w kuchenkach tradycyjnych i mikrofalowych. A jednocześnie muszą podlegać biodegradacji.

– Na wysypiskach, w kompostowniach domowych czy w środowisku naturalnym opakowania rozłożą się bezpiecznie w ciągu 3 do 6 miesięcy, nie pozostawiając żadnych szkodliwych pozostałości. Nie stanowią zagrożenia dla żadnego ogniwa łańcucha pokarmowego. W niedalekiej przyszłości dania gotowe do spożycia będą wygodne we wszystkich aspektach – od zakupu, przez podgrzewanie, aż po usuwanie zużytych opakowań – zapewnia Steve Davey.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony